Протест на жълти жилетки в Центъра за психично здраве в София


Протест на жълти жилетки в Центъра за психично здраве в София
11 Януари 2019, Петък


В момента е криза, да не стане трагедия, заяви пред БНР д-р Чавдар Дилов

Автор: Десант

Облякохме жълтата жилетка, за да спрем посоката, в която е тръгнало родното здравеопазване, а психиатрията още повече. В момента е криза, да не стане трагедия. Това заяви пред БНР д-р Чавдар Дилов, лекар ординатор, началник на приемен и консултативен спешен кабинет в Центъра по психично здраве и представител на синдикатите в здравеопазването.

Финансирането на здравеопазването е изключително лошо, тези 4 млрд. лева, които се дават от обществото, не са достатъчни. Психиатрията е още по-лошо финансирана. За заплати почти нищо няма, нашите заплати не са вдигани от 2012 година. Моята щатна заплата е 979 лева, добави д-р Дилов. 

„Основните ни искания са към ръководството на Центъра. Те отказаха да сключим нов колективен трудов договор“, обясни той.

Изникна и друг проблем – неизплащане на нощния труд за лекари, сестри и санитари. Имаме уверения, че този проблем ще бъдем решен скоро. Парите ще бъдат платени със задна дата, но чакам още покана за започване на преговори. Трябва да се обърне внимание на здравеопазването и на психиатрията. С тези думи д-р Чавдар Дилов призова управляващите.

Емил Грашнов, управител на Центъра за психично здраве, увери, че скоро предстои подписването на колективния трудов договор и проверка на изчисляването и заплащането на извънредния труд. Там, където се налага, ще има корекции, поясни Грашнов.

„Сега се пише една методика за финансиране на психиатричните заведения в Министерството на здравеопазването и сега е време да интервенираме върху министерството, за да се даде по-адекватна издръжка. 37 лева на ден се плаща на преминал болен. Според мен минимумът трябва да е поне двойно – 70-80 лева", допълни колегата му д-р Дилов.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки