Самоков и Пазарджик отбелязват годишнина от освобождението си


Самоков и Пазарджик отбелязват годишнина от освобождението си
11 Януари 2019, Петък


Пак на 11 януари, само че през 1921 г. Фердинанд I получава помощ от германското правителство от 1 500 000 златни марки за поддържане на съюза с Централните сили

Автор: Десант

На 11 януари 1878 г., в хода на Руско-турската освободителна война, главната квартира на руската армия се установява в Габрово.

Долнодунавският отряд преминава в настъпление. Освободен е Самоков. Руски части, командвани от ген. Павел Шувалов, достигат околностите на Пазарджик.

Пак на 11-тия ден от годината, само че през 1893 г., е обнародван Законът за изменение на Конституцията на България. Той е приет от 6-то Обикновено Народно Събрание и в него се предвижда учредяване на Министерство на търговията и земеделието и Министерство на обществените сгради, пътищата и съобщенията.

По време на Първата световна война на този ден през 1921 г. цар Фердинанд I получава помощ от германското правителство от 1 500 000 златни марки за поддържане на съюза с Централните сили.

През войната (1914-1918 г.) България се присъединява към Тройния съюз. Последвалата втора национална катастрофа принуждава Фердинанд I да абдикира от българския престол на 3 октомври 1918 г. в полза на своя син Борис III.

След като напуска страната, се завръща в родовите си имения в Кобург, Германия, където умира.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки