Отнеха с измама заведение на българин в Лондон, предлагащо безплатно кафе на бездомници


Отнеха с измама заведение на българин в Лондон, предлагащо безплатно кафе на бездомници
Снимки: Фейсбук
08 Януари 2019, Вторник


Той смята да открие и у нас подобно бистро със социална кауза

Автор: Диана Славчева

Преди време българинът Илиян Кузманов отваря в Лондон EZO Bistro. Заведението е необикновено - то е със социална кауза.

В помещението на гарата на квартал Баркинг в английската столица Кузманов разполага библиотека, картинна галерия и кафене. Постижението му е оценено с първо място в класацията за най-добро кафене от сайта londonist.com.



Книгите в библиотеката са на български, руски, френски и английски. 

Но по-важното е, че в бистрото на българина, хората, които нямат възможност, може да си сипят безплатно кафе, чай, както и да си хапнат бисквитки. Посетителите имат възможност и да поиграят шах, защото част от масите са декорирани като дъски за древната персийска игра.

По стената са наредени картини, които се продават. Но те не са рисувани от известни майстори на четката, а от бездомни художници. На тях Илиян Кузманов се натъква чрез връзка с неправителствена организация, която събира средства за препитанието им.



Водата, която се предлага в кафето също е част от кауза. От цената на всяка чаша се отделят средства, които постъпват във фонд, набиращ пари за създаването на водопроводи в Африка.

Освен това, пред вратата на заведението винаги има оставена и храна за домашни любимци, тъй като повечето от бездомниците идват в кафенето с куче, което споделя нерадостната им съдба.

Всичко върви добре, докато преди година и половина се появяват хора, които искат да купят бизнеса на нашенеца. В същото време му се налага да пътува. Когато се връща в Лондон, в навечерието на новогодишните празници, заварва една компания, която междувременно е сключила договор с човека, който Кузманов оставя да менажира кафенето. 

Всичко това става чрез процесуален хаос, който по думите на българина, е възможен, тъй като очевидно англичаните смятат чужденците за втора ръка граждани, които трябва да са послушни и да си затварят устата, независимо какво им се случва.

В момента се води дело, провеждат се и срещи с посланика в Англия. Във "Фейсбук" е създадена и група "Аз подкрепям едно от най-добрите кафената в Лондон"

Ученикът от пазарджишката математическа гимназия Кирил Балдев, за чиято благотворителна дейност сме писали неведнъж, замисля заедно с Илиян Кузманов да отворят подобно кафене със социална кауза и в нашата страна, като най-вероятно това ще стане в Пазарджик.

Това е добрата новина. Остава да проследим и дали ще успее българинът да си върне и заведението в британската столица, та добрите новини да са повече.


В категории: Репортажи , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Славка желе
08.01.2019 18:24:59
11
2
Подкрепям този Велик българин,ще се моля да си възвърне бизнеса!Черните сили винаги искат да надделее над добрите и светлите сили!Но няма да успеят! Поздравявам го заради голямото му сърце!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки