Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта в пловдивска болница


Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта в пловдивска болница
07 Януари 2019, Понеделник


Кампанията в УМБАЛ „Свети Георги“ продължава от 14 януари до 15 февруари, желаещите трябва да се запишат предварително на телефон 032/602 649 в работните дни от 8.00 до 12.00 часа

Автор: Десант

Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) ще проведе от 14 януари до 15 февруари Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив. Желаещите трябва да се запишат предварително на телефон 032/602 649 в работните дни от 8.00 до 12.00 часа, предупреждават от болницата.

Прегледите за глаукома и катаракта ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане.     

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб, обясни началникът на Клиниката по очни болести проф. д-р Нели Сивкова, дм, FEBO.

Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване. 

Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта. Затова, когато се организира скрининг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 55 години, например катаракта, макулна дегенерация, свързана с възрастта и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно - във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено.

Очните лекари препоръчват във възрастта след 55 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки