2019 година обещава впечатляващи астрономически спектакли


2019 година обещава впечатляващи астрономически спектакли
03 Януари 2019, Четвъртък


Вижте кои са най-добрите дни за наблюдение на планети

Автор: Десант

2019 година пристигна с обещание за впечатляващи явления, които ще накарат любителите на астрономическите спектакли да вперят взор към небосклона.

"Звездопадите" Персеиди и Джеминиди неизменно поднасят внушителни небесни представления, но през годината ще има и други астрономически събития, които си струва да бъдат наблюдавани, според сайтовете Уедър и Гизмодо, цитирани от Дарик нюз.

През 2019 г. любителите на небесните спектакли ще станат свидетели на едно пълно слънчево затъмнение, три частични слънчеви затъмнения, три суперлуни - на 21 януари, 19 февруари и 21 март, пълно и частично лунно затъмнение, рядък транзит (пасаж, преминаване) на Меркурий пред Слънцето.



Редкият спектакъл, който ще поднесат Меркурий и Слънцето, ще може да се гледа на 11 ноември. Явлението е сред едва 14-те подобни транзита за 21-ви век и няма да бъде наблюдавано отново до 2039 г. Преминаването на Меркурий пред слънчевия диск ще продължи 5 часа и 29 минути и ще се вижда от части от Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Близкия Изток.

Единственото пълно слънчево затъмнение през 2019 г. на 2 юли ще може да се наблюдава от части от Аржентина, Чили и южните части на Тихия океан. Поклонниците на слънчевите затъмнения в Северна Америка, които станаха свидетели на подобен спектакъл през 2017 г., ще трябва да почакат няколко години - до 2024 г., за да го наблюдават отново.

Други две частични слънчеви затъмнения, първото от които на 6 януари, и пръстеновидно слънчево затъмнение на 26 декември, също присъстват в календара на астрономическите явления за 2019 г.

Спектаклите с "участието" на Луната са пълно лунно затъмнение на 21 януари, видимо над Атлантическия океан, Северна и Южна Америка, и частично лунно затъмнение на 16 юли, което ще може да се наблюдава от Африка, Европа, Южна Азия и Австралия.



Измежду трите суперлуни за 2019 г. най-ярка и едра ще изглежда тази на 19 февруари, когато естественият ни спътник ще се намира най-близо до Земята.

Най-добрите дни за наблюдение на планети ще бъдат 6 януари (Венера), 27 февруари (Меркурий), 10 юни (Юпитер), 9 юли (Сатурн), 14 юли (Плутон), 10 септември (Нептун), 28 октомври (Уран).


В категории: Новини , Парадокси , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки