Учени доказаха: Цветята реагират на звуци


Учени доказаха: Цветята реагират на звуци
02 Януари 2019, Сряда


Известно е, че растенията реагират на светлина, на механична стимулация, на химикалите във въздуха. Това съответства на зрение, допир и обоняние. Новото изследване показа, че растенията имат още едно "сетиво" - слух

Автор: Десант

Израелски учени установиха, че под звуците, издавани от крилата на пчелите и пеперудите, вечерната иглика преразпределя полена си и концентрацията на захар в нектара ѝ се увеличава, съобщава БТА.

Реакцията на растението зависи от честотата на жуженето. Когато звуците са на по-висока честота от тази на полинаторите, захарта в нектара не се увеличава. Тъй като производството му отнема много енергия, тази реакция дава възможност на растенията да използват добре ресурсите си. В резултат опрашващите насекоми получават повече за времето, което прекарват върху цветето.

Известно е, че растенията реагират на светлина, на механична стимулация, на химикалите във въздуха. Това съответства на зрение, допир и обоняние. Новото изследване показа, че растенията имат още едно "сетиво" - слух.

Според учените от университета на Тел Авив формата на цвета може също да се влияе от фактори свързани със способността на растението да чува.

Растенията се влияят и от други звуци, включително и произвежданите от човека. Те могат да нарушат комуникацията им с пчелите.

Възможно е растенията да реагират и на шумове от тревопасни и други животни, както и от други растения.


В категории: Новини , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки