Как бе измислена Шопската салата


Как бе измислена Шопската салата
30 Декември 2018, Неделя


Вижте оригиналната рецепта и по какво тя се различава от Жетварската

Автор: Десант

Оригиналната рецепта за Шопската салата е измислена и утвърдена през 1954-55 г. в ресторант "Черноморец" в курорта "Св. св. Константин и Елена" ("Дружба" 1957 -1992 г. бел. ред.). Това разказа пред БНР Петър Дойчев, наричан "доайен на българския туризъм".

Той е започнал работа в отрасъла през 1948 г. и достига до началник на отдел "Средства за подслон и хранене" към Комитета по туризъм. Носител на орден "Стара планина", почетен гражданин на Бургас и Варна.

Според спомените му, веднъж в ресторанта бил генералният директор на "Балкантурист" Владо Костов. "Една сутрин той събра специалистите в ресторанта – главния готвач, отговорника студена кухня, сервитьори и други служители. И аз присъствах на това събиране с цел да разнообразим менюто на ресторанта, защото наплива вече беше голям и естествено започнахме със салатите", разказа случката Дойчев. След като била одобрена рецептата на новата Шопска салата в този ден, след дегустация, тя е "пусната в производство".

Оригиналната рецепта се различава от вариантите, които се сервират днес.

"Шопската салата е изградена от домати и краставици, чушка печена (почистена от люспички и семки), лук (червен сладък). Дойчев добавя, че показател на салатата е лютата чушка поставена отгоре.

Разликата между Жътварската и Шопската салата е, че на Жътварската, която също е рожба на "Балкантурист, е раздробено сирене, с което е поръсена отгоре, а при Шопската сиренето е настъргано.

"Украсата трябва да е от магданоз, никакви розички от домат и други хрумвания. Сервитьорът трябва да попита дали клиентите искат лук или не, а грамажа на ястието е 150-180 г.", дава указания Дойчев.

Жътварската е със сурова чушка и кромид лук, обяснява още Дойчев. Той разказа още, че салата е наречена Шопска, заради лютата чушка, тъй като шопите обичали люто.

"Тази салата е марката на България. Трябва тази салата да се защити", призова Петър Дойчев с искане за патент. Шопската салата е популярна на Балканите и Централна Европа и в няколко страни смятат рецептата за своя традиционна.


В категории: Новини , От кухнята на баба , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки