Патриарх Неофит: Христос е пожелал да възлюбим Бога и ближния като себе си


Патриарх Неофит: Христос е пожелал  да възлюбим Бога и ближния като себе си
Снимка: Българска патриаршия
24 Декември 2018, Понеделник


Вижте какво още каза в рождественското си послание главата на Българската православна църква

Автор: Десант

В навечерието на Христовото Рождество в патраршеската катедрала "Св. Александър Невски" Българският патриарх Неофит се обърна към богомолния народ в рождественското си послание.

Ето какво каза той: 

"От дълбините на сърцата си благодарим на Всемилостивия и човеколюбив Небесен Отец – за безграничната Му любов и грижа за нас, и с ликуване приветстваме раждащия се от утробата на Мариам Богомладенец, обгръщайки го с нежна любов и умиление. Поверяваме себе си на Него – идващия сред нас Господ, Учител и Спасител, в Когото е нашето единствено истинско упование и вечно спасение. Защото чрез Него ние „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28), като знаем със сърцата, че „…под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим“ (Деян. 4:12).

В тихата и свята нощ на Христовото Рождество пред нашия духовен взор за пореден път оживява и малкият и смирен Витлеем със своите пастири и крайградската пещера, превърнала се, по Божия промисъл, в пръв земен дом на Онзи, чрез Когото са сътворени светът и всичко съществуващо. Който беше проводен в нашия скръбен свят заради нас и нашето спасение, за да ни помири с небесата, да ни освободи от робството на греха и тлението, да ни дарува пълнотата на живота и да разтвори повторно пред нас затворените някога – поради непослушанието на праотците – порти на Небесното царство.

Как обаче да посрещнем и да приветстваме днес нашия божествен Спасител? Какви дарове да принесем на Този, Който Сам държи с ръката Си нас и цялото творение и чрез Когото в началото на творението са били утвърдени небесата? (Девети час, стихира на гл. 6).

В Своето учение и със Своя живот сред нас Господ Иисус Христос ясно ни е показал какво иска и какво очаква от нас верните на Неговия Нов Завет. Това, което Той желае е да възлюбим Бога и ближния като себе си (Мат. 22:37;39).

И така, възлюбени, нека принесем на раждащия се днес Богомладенец чисти сърца и помисли, сърца, изпълнени с благост, милосърдие и добра воля към всеки и към всички, сърца, устремени към небесното и божественото, към Царството, което Господ е приготвил за всички нас „от създание мира“ (Мат. 25:34).

Благословена да бъде и днешната празнична трапеза, събрани около която всички заедно да посрещнем идващия сред нас Господ.

Любовта и благодатта на нашия Всеблаг Небесен Отец, мирът на раждащия се днес Господ и Спасител Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честито Рождество Христово!".


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки