Велико Търново отдава заслужена почит на забравения доскоро от историята Сава Муткуров


Велико Търново отдава заслужена почит на забравения доскоро от историята Сава Муткуров
Снимка: БНР
20 Декември 2018, Четвъртък


Инициативен комитет събира средства за изграждане на паметник на първия български генерал

Автор: Здравка Маслянкова, БНР

Инициативен комитет събира средства за изграждане на паметник на първия български генерал Сава Муткуров във Велико Търново. Университетски преподаватели, офицери, общественици и граждани се обединиха в родолюбивата инициатива за отдаване на почит на великотърновеца, съобщава БНР.

Сава Муткуров е генерал-майор от пехотата, регент на Княжество България (1886 – 1887), военен министър  в правителството на Стефан Стамболов (1887 – 1891), първият български офицер с генералско звание.

Политическите ветрове поставят Муткуров в ъгъла на историята, заслугите му са недооценени

„Не само Велико Търново, цяла България е в дълг на ген. Муткуров“, посочи заместник-кметът и преподавател в Националния военен университет проф. Георги Камарашев, който е председател на инициативния комитет за изграждането на паметника. "Политическите ветрове, превратностите на съдбата са го поставили в ъгъла на историята, а той е един човек, който се е вписал с главни букви в историята на България" - коментира той.

Сава Муткуров е доброволец в Сръбско-турската война, участва като офицер от руската армия в Руско-турската освободителна война и като офицер вече от българската армия в Сръбско-българската война. Взима дейно участие в подкрепата на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Животът и политическата кариера на генерал Муткуров са преплетени с тези на Стефан Стамболов. Съпругата на генерала е една от сестрите на Стамболов.

„Не става въпрос за лични връзки, които осигуряват просперитета на Сава Муткуров“, пояснява историкът проф. Милко Палангурски, член на инициативния комитет.

Сава Муткуров първоначално започва като курсант във Военно-медицинското училище в Цариград.

Сава Муткуров се откроява като най-силната фигура сред военните, модернизира армията

"Когато си направил Съединението, когато на теб ти е поверена защитата на Съединението, когато водиш българските войски в настъпателната операция срещу Сърбия и превземането на Пирот, съвсем логично е да бъдеш най-силната фигура сред военните, особено по време на кризата през 1886-87 г. и последвалите години на управлението на Стефан Стамболов", допълва Палангурски.

По думите му, Сава Муткуров е човекът, който модернизира българската армия.

"Той направи армията ни модерна, национална, сля двете страни на Балкана в един военен организъм. Той закупи новите лични оръжия на българския войник, с които водихме Балканската война. Логично е да стигнеш първо до генералския пост."

Генерал Муткуров умира едва 38-годишен в Неапол, Италия. Погребан е в църквата „Св. Спас“ в София.

Подобни инициативи възраждат и преоткриват част от българската история и българските герои

Велико Търново му дължи почит и признание и затова инициативният комитет се заема с каузата за издигане на негов паметник в родния му град, посочи Венелин Иванов. Според него подобни инициативи са "за възраждане и за преоткриване на една част от българската история и една част от българските герои, които са били поставени на заден план, защото те не заслужават тази съдба".

Оптимистичният вариант за изграждането на паметника е това са се случи до месец март догодина, когато се отбелязва годишнина от неговата смърт – на 15 март.

Предвижда се паметникът да бъде в парк „Марно поле“, в средата на парка, близо до главната алея. Скулпторът Денислав Сираков ще изработи паметника от врачански камък и бронз.

"Монументът ще представлява отдолу основа от врачански варовик, около 1,40 метра висок, над него бюст с медалите, самите вензели и пагони – парадната униформа, която е била за това време, и ще изразява лика на Сава Муткуров. Бюстът ще бъде направен от бронз и ще тежи около 80 кг. Първоначално се изработва гипсов модел, който след това се дава в леярната. Около три месеца ще е срокът за изработка", разказа скулпторът.

За изграждането на паметника са необходими близо 15 хиляди лева. От инициативния комитет разчитат на съпричастността на великотърновци. Открита е и банкова сметка.


В категории: Новини , Епопея на забравените , Българските родове

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Вели
21.11.2019 14:11:41
0
0
Бог да пази България!
1
Вели
21.11.2019 14:10:55
0
0
Още един достоен българин! Поклон! Бог да пази Бългаиря!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки