Космическият кавалджия Теодосий Спасов ще даде тон за откриването на Евпорейската столица на културата


Космическият кавалджия Теодосий Спасов ще даде тон за откриването на Евпорейската столица на културата
Снимка: plovdivtime.bg
07 Декември 2018, Петък


Вижте още как Пловдив ще отбележи събитието

Автор: Десант

3350 осветителни тела ще превърнат високата 30 метра 360-градусова сцена за откриването на Пловдив 2019 Европейска столица на културата в светлинна скулптура. В изграждането й на централния пловдивски булевард "Цар Борис III Обединител" ще се включат над 200 човека, като с това дело се е ангажирала швейцарска фирма.

Шоуто ще започне в 19 часа на 12 януари и ще продължи до полунощ.

Първи на кулата, която ще бъде на 6 нива, от които 5 използваеми, ще излезе Теодосий Спасов. Освен традиционна фолклорна музика, той ще изпълни авторска композиция със съвременно звучене, създадена специално за събитието.  В този момент към него ще се присъединят повече от 200 кукери от Пловдив и региона, както и 22 млади актьори от Сценични кадри. Към множеството на сцената ще се включат и 150 ученици от Спорното училище.

Космическият кавалджия на България ще отстъпи сцената на ансамбъл „Тракия“. Те ще излязат от традиционното си амплоа и ще представят модерен танц на хореографа Лидия Клемент. Изпълнението им ще бъде съпроводено от въздействащо видео и светлини. После е ред на композиция от над 200 хористи, написана от талантливия театрален композитор Христо Намлиев.

В изпълнението ще се включат академичният хор при АМТИИ, хор ''Гаудеамус“, хор „Иван Спасов“, "Детска китка", децата от школата "Стефка Благоева", Хорът на пловдивските момчета "Стефка Благоева" и хорът на Държавна опера - Пловдив. 20 гайдари ще участват в спектакъла им. Това ще бъде и акцентът в програмата, който ще изведе на преден план мотото „Заедно“.

Следващата картина на огромна сцена е поверена на арфистите от АМТИИ, но те ще свирят на лазерни арфи, а не на традиционни инструменти. На двата подиума отстрани ще излязат танцьори, а малко по-късно към тях ще се присъединят и 1000 пловдивчани, изразили желание да се включват в откриващата церемония.

Финалът ще бъде белязан от грандиозни фойерверки и изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Купонът ще продължи с немския диджей Шилер, чието европейско турне ще започне именно в града под тепетата.

Откриващите събития за ЕСК 2019 ще започнат от 11 януари и ще продължат до 13, когато е предвидено специално празнично събитие за деца.


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки