Ради Иванов - един революционер, наредил се сред пионерите на железопътното и морско дело у нас


Ради Иванов - един революционер, наредил се сред пионерите на железопътното и морско дело у нас
04 Декември 2018, Вторник


Той е бил ръководител на железниците и директор на параходно дружество

Автор: Атанас Коев

На 4 декември се навършват 170 години от рождението на един от видните наши революционери и активен участник в национално-освободителното ни движение – Ради Иванов. След Освобождението той е сред пионерите на железопътното, телеграфопощенското и морското дело у нас.

Ради Иванов е роден в Русе на 4 декември 1848 г. в патриотично и родолюбиво българско семейство. На 23-годишна възраст, през 1871 г., заедно с Никола Оретенов и Ангел Кънчев основават Русенския частен таен революционен комитет. За целта те ползват за свое седалище основаното през 1866 г. от Драган Цанков в крайдунавския град читалище „Зора“.

В продължение на близо девет месеца Ради Иванов е секретар на комитета. През тава време той развива огромна организационна дейност-утвърждава и налага устава на БРЦК, въвежда нелегални имена на членовете му и разширява връзките с българските революционери намиращи се зад Дунава, във Влашко.

Ради изключително добре прилага революционната тактика и е майстор на комитетската тайна, като умее да скрива много добре и себе си, и другарите си. Предпазлив и рискуващ, само където се налага, той успява да намери широк простор за съзаклятническото дело.

В същото време увлеченията му са насочени към театъра, езиците, пеенето и просветната дейност. Именно заради тези негови качества той е особено ценен от видните наши революционери Никола Обретенов, Иларион Драгостинов и Тома Кърджиев.

През 1872 г. поради провал в революционната мрежа Ради Иванов е заловен от турските власти. Наскоро след това обаче е освободен заради липса на доказателства за конспиративната му дейност. След като излиза от тъмницата емигрира в Румъния, а на следващата година се завръща в България и става учител в Плевен, за да буди националното самосъзнание у сънародниците си.

През 1874 г. видният русенец постъпва на работа в „Източните железници“ на барон Хирш. Заради богатата си култура, образованост и начетеност е назначен първоначално за началник на гара Харманли, а след това на гарите Фере и Софлу.

Това му позволява да се включи дейно в подготовката на Старозагорското въстание през 1875 г., а след това и на Априлското въстание през следващата година. Той укрива на гарите от турската полиция апостолите Захари Стоянов, Панайот Волов, Стефан Стамболов и др.

След погрома на бунта през май 1876 г. му е издадена задочно смъртна присъда от турските власти. Предупреден от брат си, успява да избяга в Одрин, а след това в Цариград, откъдето един френски капитан му помага да се озове в Марсилия (Франция).

Кагото през есента на 1876 г. избухва Сръбско-турската война, видният революционер се отправя за Сърбия и се включва като доброволец в нея. След началото на Руско-турската война служи като преводач на руските войски.

В свободното Княжество България Ради Иванов отново се връща на работа като железопътен служител. Постепенно се издига в йерархията и достига до поста директор на движението по железниците. Впоследствие той се премества да работи в системата на пощите и телеграфите. От 1884 г. е назначен за главен директор на българските пощи и телеграфи.

Първото ръководство за с мборавене орзов апарат е превод от френски език и е съставено от него. Негова е и идеята за създаване на Пощенска спестовна каса.

През 1885 г. като главен директор на пощите и телеграфите у нас взима участие в Международния конгрес на пощите и телеграфите провел се в португалската столица Лисабон. Изказванията му на конгреса са на перфектен френски език, а много от направените от него предложения са възприети от форума. Лятото на същата година той отново участва на Международна телеграфска конференция в Берлин.

През 1893 г. Ради Иванов напуска държавната служба и се включва като акционер в новооснованото „Българско търговско параходно дружество“ във Варна, където е избран за директор. Като ръководител на дружеството той е изпратен в Лондон за да наблюдава строежа на първите български параходи ,,Борис“ и ,,България“. В края на 1898 г.  напуска параходното дружество и се завръща в България.

Като ръководител на железниците, пощите и телеграфите и накрая на параходното дружество във Варна, Ради Иванов полага големи грижи за развитието на тези важни отрасли на родната ни икономика. По времето, когато е директор на параходното дружество, връзките му с княз Фердинанд са особено силни, тъй като често придружава монарха при посещенията му в турската столица Цариград.

Видният русенец умира на 1 юни 1899 г., на 51-годишна възраст в разцвета на силите си, като е погребан по подобаващ начин за заслугите му за освобождението на България от турско робство и за големия му принос в първите следосвобожденски години за развитието на нашите железници, пощи и телеграфи и на мореплаването ни.


В категории: Новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки