Ода Жон и Яра Бубнова се изгавриха с паметта на Апостола на свободата


Ода Жон и Яра Бубнова се изгавриха с паметта на Апостола на свободата
01 Декември 2018, Събота


Раблезианското пиршество в сградата на някогашния турски конак, в която е бил съден Васил Левски, е истинско кощунство, смятат в Гражданско сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“

Автор: Десант

Скандалният коктейл под формата на т.нар. „пърформанс” в балната зала на Националната художествена галерия (НХГ), на който знайни и незнайни „културтрегери” се гощаваха със скъпи свински филета, шунки, луканки, салами и дебели пластове пастърма, оформени като полегнали голи женски фигури, а междувременно се черпеха обилно и с марков алкохол, съвсем справедливо предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи, но тя не бива да отмине и отшуми като всяко чудо за три дни, защото далеч не е само проява на лош вкус, категорични са членовете на Сдружение „Православна младеж – Св. Петка Търновска“.

Най-потресаващото в случая е, че пошлият банкет с отрупаните с десетки килограми месо дълги софри се случва именно в Княжеския дворец, който всъщност е някогашният турски конак в София, припомнят от неправителствената организация. От старата сграда на администрацията на вилаета, в която е бил разпитван и съден Васил Левски, са запазени каменните основи, върху които по-късно е изграден Княжеският дворец, и частично - фасадата.


Челеби джамия и конакът, на чието място по-късно е издигнат княжеският дворец

Знае се по документи и свидетелства на съвременници, че в основите на конака са и занданите, в които са били затваряни поборници, революционери и комитетски хора. Известно е също, че по време на разпитите, преди да бъде изпратен на бесилото, Левски е бил затворен в една от неговите мрачни килии, допълват от „Православна младеж – Св. Петка Търновска“.

Но може би най-възмутителното е, че вулгарният „коктейл-пърформанс” на Михаела Дановска, по-известна с псевдонима Ода Жон, се провежда тъкмо в годината, в която отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, изтъкват още от гражданското сдружение. Вместо обаче да отбележат с интересни и стойностни прояви годишнината и да отдадат почит пред саможертвата на българския национален герой, ръководителите на Националната галерия решиха да станат злощастен съавтор и съорганизатор на пищен банкет тъкмо в дните на Коледните/Рождественски пости, който при това е и с абсурдните претенции за „значимо арт събитие”, заявяват от православното младежко сдружение.

За поругаването на паметта на Васил Левски с организирането на скандалния мега банкет в салоните на Двореца, прочул се като „голямото плюскане”, шефовете на държавната НХГ и служителите, отговорни за провеждането му, следва да понесат дисциплинарни наказания, предвидени в чл. 187 от Кодекса на труда и касаещи „злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието”, настояват от „Православна младеж – Св. Петка Търновска“.

През последните дни неколцина приятели и защитници на Ода Жон с изявите си в медиите вложиха неистови усилия да замажат гафа с въпросното пиршество, представяйки го като невинна „арт провокация”, но старанията им са напразни – т.нар. „пърформанс” на мястото на някогашния конак, където се провеждаше разпитът на Левски пред извънредната следствена комисия, всъщност е опасно, непростимо покушение върху националната ни памет, достойнство и чест, аргументират се от гражданското сдружение.

То е и брутална гавра с националния ни герой и неговите идеали, за когото изтъкнатият учен историк Николай Генчев писа, че „няма в нашата история личност, която така силно да е изявила себеотрицание и жертвоготовност в името на човека и живота, както Васил Левски”.

В тази връзка, а и за да наваксат очевидни пропуски в своето образование, предлагаме на ръководителите на НХГ да си закупят и прочетат книгата на Николай Генчев „Васил Левски”, в която се разкрива непреходното историческо значение на великия българин чрез неговите идеи, апостолско дръзновение и граждански подвиг, заявяват от „Православна младеж – Св. Петка Търновска“.

От този научен труд те ще научат и за драмата в софийския конак през 1873 г., където един от най-големите синове на българския народ чрез своето мълчание произнася присъдата си над разлагащата се империя и показва на съвременниците си до какви висоти може да се извиси човешкият дух.

Тъжното в случая е, че вместо да се грижим за патриотичното възпитание и изграждането на националното самочувствие на младите българи, предлагаме на публиката „пърформанси” от ранга на въпросното кичово мероприятие с луканките и саламите на г-жа  Ода Жон, което, както се оказва, де факто е и изключително нагъл опит да се заличи мястото на Левски в народната памет, отбелязват в заключение от гражданското сдружение.

Бележка на редакцията: Има толкова много места в столицата, където можеше да се проведе въпросният първорманс - галерия "Квадрат 500", галерията за чуждестранно изкуство; галерията на ул. "Шипка" 6 и т.н. Можем да добавим, че неприличност и профанщина на мероприятието придава и фактът, че в същата тази зала на Националната художествена галерия, където бе извършено кощунството, става тържественото връчване на най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век" и най-малкото е неприлично тя да бъде използвана за подобни пошли сцени, независимо какъв е мотивът за тях.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки