Трифон Панов – един зачеркнат апостол на революцията


Трифон Панов – един зачеркнат апостол на революцията
23 Ноември 2018, Петък


На 29 декември се навършват 100 години от смъртта на революционера и първи български дипломиран юрист, а на 1 февруари 2019 г. ще отбележим 170-годишнината от рождението му

Автор: Борис Цветанов

„Трифон Панов беше главен агент на българската либерална буржоазия за овладяване ръководството на въстанието и национално освободителното движение от българските емигранти в Русия и Румъния.“
проф. Александър Бурмов


Трифон Панов е най-онеправдания революционер  от великото предосвобожденско минало.  Професор Пламен Митев го определя като позабравен, но истината, че отдавна е дебело зачеркнат. В резултат на котерийни борби този другар на Ботев, обиколил в паметната 1876 г., подобно Левски, цяло румънско, където има българи, герой от Освободителната война, подпредседател  на  четири обикновени Народни събрания днес е непзнат дори за мастити историци.

Авторите писали за него се броят на пръстите на едната ръка. В родното му село Мокреш, Ломско, няма да намерите дори двама души, които да ви кажат по две думи за него. Не е по-различно и положежнието в Лом – града, в който е прекарал години от живота си. 

В оскъдните данни за него неточна е дори годината на раждането му – сочи се нелогичната 1846 г. дори 1840 г. Никой не си е направил труда да се съобрази с един документ за венчавката му през 1888 г., пазен в архива на катедралната черква „Свети Димитър“ във Видин, нито пък обръща внимание на негово изказване в Парламента, в което той пространно обяснява как училите в Русия българи се принуждавали поради липса на метрични (кръщелни) свидетелства да си измислят и натъкмяват според необходимостта години.

Трифон Панов учи в Одеса благодарение на чичо си Димитър Гилин, герой от Видинското въстание през 1850 г., полковник от руската армия, герой от отбраната на Севастопол в Кримската война, награден от императора с имение „Вигода“. През 1867 г., завършил шести клас на Втора Киевска гимназия, както сам пише в необнародваните си спомени, съхранявани в Националната библиотека „разпален от известията за народно раздвижване“ поема към Сърбия, за да се запише в легията на Раковски. На кораба „Германия“ се сприятелява с Никола Войводов и Цвятко Павлович става неволен свидетел на убийството им и оставя най-точното описание на драмата. Прибира калпака на Войводов и после го предава на Панайот Хитов с когото другарува.

В архива на Панов (както в Националната библиотека, така и в БАН) има особено ценни сведения за живота на българите в легията, като не се пестят истини и не се дава така познатата ни идилична картина. Панов споменава за недобри слухове за училището и за крамоли между учениците и офицерите-преподаватели.

Върнал се в Русия, той завършва юридическия университет през 1876 г. и се явява първият дипломиран български юрист.

През тия години (има едно прекъсване през 1871 г., когато пътува през Цариград обратно за родното си село) той дружи с прогресивин младежи като известния по-късно народоволец революционер Желябов. Кореспондира си със студенти от Московския университет.


Трифон Панов

Има един ценен документ за неговата среща през 1871 г. в Цариград с Левски (АНИ на БАН, а. сбирка 2269), но за съжаление той изчезва след ползване от култова българска историчка. През същата година  на връщане в Русия минава през Румъния  и тогава възниква у него идеята за апостолска дейност сред разединената емиграция там, нещо което е тревожело и самия Васил Левски.

Със завършването на Новороссийския университет започва и апостолската дейност на Трифон Панов сред емигрантите в Русия и Румъния.

Професор Александър Бурмов го определя като „главен агент на българската либерална буржоазия за овладяване ръводстовото на въстанието и национално освободителното движение от българи емигранти в Русия и Румъния“.

През февруари, март, април той извършва огромна по мащаби дейност и успява дори да устрои общо събрание в Браила за създаване на Централен комитет. Пръв помощник му е Киряк Цанков. Сред близкие му приятели е и генерал Иван Кишелски.

В писмо до Панайот Хитов Петър Мишайков пише, че дошъл от Русия Трифон Панов, който върши много работа по обединяването на комитетите в Русия и Румъния, и завършва с „уверен съм, че ще сполучи  в предприятието си“.

В своята апостолска дейност Трифон Панов се сближава с Евлоги Георгиев и в негово лице придирчивия деец е обнадежден за делото му.

Панов откровено пише и за лошото впечатление, което оставя у него Любен Каравелов и това е истински принос в изясняването на делото на този революционер и писател, крайно противоречива натура и, както го описват някои историци агент на Белград.

Панов не крие и крамолите сред емиграцията в Букурещ, която е довеждала до отчаяние навремето си и Левски.

Особено активен е Панов срещу сърбоманията, опитваща се чрез Каравелов да овладее революционното дело. Не отрича необходимостта от братска помощ, но държи предводителство на наши войводи, обвинявайки сърбите в неискреност. Особено настойчив е в отношението си към Белград с Евлоги Георгиев и не без негово влияние видният българин отблъсква упорити опити на сърби, представящи се за заинтересовани от освобождението на България, с това, че не е упълномощен от българския народ да приема такива важни за съдбата му решения.

Един от малцината изледователи на живота на революционера – Генади Вълчев, пише: „Панов се явява истински представител и политик на още невъзобновената българска държава и води такива важни преговори, свързани с освобождението на поробеното ни отечество“.

Дейността на Панов е оценена и от Киряк Цанков в писмо до Иван Мумджиев: „Надеждата ни сега е в Панова“.

Ние тук не се спираме и на една дезинформационна шпионска игра на Трифон Панов и Христо Ботев, защото тя заслужава отделно внимание, каквото прочее вече сме й отделяли.

Дейността на Трифон Панов си остава неизследвана, а няма да е пресилено да заключим, че нему до голяма степен се дължи строяването под знамето на опълчението на първите 700 български доброволци в Кишинев.

По време на Руско-турската война, както пише сина му Никола в писмо до Националната библиотека при предаване архива на баща си през 1956 г., „е бил преводач секретар в щаба на княз Черказки, взема дейно участие във войната, за което е награден с орден „Светослав“ – златен“.

След Освобождението се установява в Лом, избиран е депутат последователно в четири народни събрания, както е бил и подпредседател в тях. Бил е и окръжен управител на Видин после дълги години адвокат в Лом и нотариус във Видин.

Той беше весел и кротък човек“ пише за него Петър Манолов.

В дописка в русенския вестник „Славяни“ от 25 април 1881 г. пък има отбелязано, че е с „природен благороден характер и трудолюбие“.

Във Видин пламва голямата му любов към Катерина – дъщеря на известен търговец Севастаки Гънзовянов, която среща за първи път дванадесетгодишна и осем години я чака за порастне, като отива под венчило с нея през 1888 г.

Разбира се, човек като Трифон Панов не може да мине без политически противници и те са от консерваторите. Особено ожесточен с него е Филип Симидов, който използва написването на биография на Филип Тотю за разправа с политическия си противник Панов. В биографията фигурира другаруването на крилатия войвода с Трифон Панов в Одеса, гостуването често на дома му и приписва на революционера незаконна връзка на жена му Фросинка по време на пресотя му в затвора, обвинява Панов в безнравственост, а ние прочетохме достатъчно факти, които опровергават това твърдение и не искаме да се спираме повече на него.

Симилов не е единственият враг на Панов. В дневника си Константин Иречек е записал нещо доста любопитно, хвърлящо допълнителна светлина: „Трифон Панов се отчисли от длъжност окръжен управител на Видин, защото безпристрастно изпълняваше длъжността си...“

Картинка, позната и до ден днешен...

В края на живота си, огорчен от нравите и от катастрофата в Първата световна война, наред с изобличение на политиката на Васил Радославов, Трифон Панов оставя и жестоки редове: „Аз никога не съм допускал, че българинът може да бъде толкова алчен и предател народен. Българите сме негоден народ, грозни алчници, готови да продадем баща и майка, то само по себе си разбира, че по-голяма майка от отечестовото има ли..“

Много скоро след тия редове напуска замния живот на 29 декември 1918 г...


В категории: Новини , История , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки