Благотворителният бал на "Българе" събра известни личности в подкрепа на елитен детски танцов състав


Благотворителният бал на "Българе" събра известни личности в подкрепа на елитен детски танцов състав
Снимки: Радослав Първанов
22 Ноември 2018, Четвъртък


Идеята е да бъдат събрани способни малки танцьори във фолклорна формация, в която те безплатно да развиват своя талант в областта на българските народни танци

Автор: Десант

В Деня на християнското семейство - 21 ноември, Фондация "Българе" събра приятели, спонсори и съмишленици на традиционния си благотворителен бал. Събитието бе уважено от близо 200 представители на родния бизнес и изкуство. 

Каузата тази година бе набиране на средства в подкрепа създаването на елитен детски фолклорен танцов състав към Национален фолклорен ансамбъл "Българе". Идеята е да бъдат събрани способни малки танцьори във фолклорна формация, в която те безплатно да развиват своя талант в областта на българските народни танци и след време да бъдат достойно попълнение в екипа на ансамбъл "Българе". 

Домакините бяха подготвили богата програма с участието на "Интро квартет", триото български тенори "Уникалните гласове", ансамбъл "БЪЛГАРЕ", солистката му Албена Вескова и пианиста Иво Игнатов. Водеща на благотворителното събитие бе актрисата Гергана Стоянова.



По време на бала се проведе благотворителен търг на картини уникати, рисувани от известни българи. В подкрепа на каузата свои творби предоставиха режисьорът Джеки Стоев (карикатурите "Разоръжаване", "Мона Лиза" и "Детски спомен"), актрисата Искра Радева ("Слънчогреди"), рапърът 100 Кила ("100 Кила"), солистката на НФА "Българе" Албена Вескова ("Калушари"), талантливата пораснала певица Крисия ("Цветовете на гласа"), генералният спонсор на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна Георги Манев ("Мъж с очила"), телевизионният журналист Антон Хекимян ("Танц"), актьорът и певец Руслан Мъйнов ("Брези"), певецът Любо Киров ("Летим") и художничката Мартина Блажева ("Джеймс Баучер" - портрет).

Няколко и разнородни бяха начините присъстващите да подкрепят финансово бъдещия елитен детски фолклорен танцов състав към ансамбъл "Българе", но най-много  емоции донесе търгът на картини. Боксьорът Кубрат Пулев, рисувал своя картина за миналогодишния търг, се оказа фен на 100 Кила и откупи предоставената от рапъра творба за 1500 лева.



Картината на Искра Радева стана притежание на Ангел Ангелов срещу 8000 лева. Любомир Пашов, създал мемориалния комплекс в памет на Вълчан войвода в Еленския Балкан, откупи картината на Албена Вескова за 3500 лева, а ефектната картина на Крисия след сериозна наддаване придоби Минстрой Холдинг за сумата 7500 лева.

За графиката на Антон Хекимян желание мериха Бояна Шарлопова и г-жа Маринова (ДСК). От начална цена 700 лв. рисунката на тв водещия бе откупена за 4100 лева от Виолета Харалампиева, която се споразумя с конкурентката си да й отстъпи творбата, ако тя внесе последната посочена от нея сума в касата на търга. Така "Танц" на Хекимян донесе за каузата общо 8100 лева и накрая бе подарена на ансамбъла от притежателката й.



Подобен развой получи и търгът за картината на Руслан Мъйнов, за която наддаваха няколко бизнесмени. В крайна сметка търгът бе спечелен от Симеон Пешов за сумата от 7100 лева, а конкурентът му направи жест и добави същата сума. Така накрая "Брези" вляха общо 14 200 лева в касата на търга.



Графиката "Летим" на Любо Киров в крайното наддаване спечели Елена Андерсон за 11 000 лева и я подари на конкурентката си Бояна Шарлопова.



Практиката от вечерта двама души да участват заедно в откупка се потрети на финала на търга за портрета на Джеймс Баучер - уникат, нарисуван за премиерата на спектакъла "Осмото чудо". Наддаването спечели бизнесменът Стефан Гугушев, който рязко дръпна мизата нагоре и закова на сумата от 30 000 лева.



Както могат да си го позволят истинските мъже, достолепният Симеон Пешов излезе с предложение, на което не можеше да се откаже и така давамата бизнесмени си поделиха сумата по равно, а портретът на Джеймс Баучер се върна завинаги в новата репетиционна зала на "Българе", където бъдещите малки танцьори ще водят своите безплатни занимания с подкрепата на такива щедри спонсори.

​По време на събитието на продуцента на НФА "България" и председател на Фондация "Българе" Христо Димитров бе връчена грамота от туристическото министерство за ползотворно сътрудничество и принос в развитието на туризма у нас.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки