Настъпват по-тежки и неизвестни дни за българите в Сърбия


Настъпват по-тежки и неизвестни дни за българите в Сърбия
20 Ноември 2018, Вторник


Изборите за Национален съвет на българското малцинство напълно анулираха резултатите от разговорите на многобройните българо-сръбски срещи на най-високо ниво през последните две години

Автор: Драголюб Иванчов, председател на ДСБ

Триумфалните и злепоставящи българското малцинство и България изявления на водача на листата „Това сме ние – природно движение – Владимир Захариев“ след т.нар. „избори“ от 4 ноември т.г. за „Национален съвет на българското национално малцинство“, по РТВ „Цариброд“ и „Ново Братство“ от 16 ноември предвещават още по-тежки и неизвестни дни за българите в Сърбия.

С оглед на това, че под неизвестни обстоятелства листата „Съединение на българите в Сърбия“ бе оттеглена в последния момент, кметовете на Босилеград и Цариброд неочаквано за всички се „съединиха“, а листата „Да върнем достойнството на народа“ изигра най-недостойната роля за узаконяване на победата на Захариев, той сега чрез вестник „Ново Братство“ се изживява като рупор на антибългарското говорене. 

След тия избори, Националният съвет на българите попадна под пълен контрол на управляващата Сръбска прогресивна партия. Ние смятаме, че скритата цел е в рамките на преговорния процес за сръбското еврочленство България и Брюксел да се измамят за катастрофалното положение на българското малцинство и Сърбия да влезне в Европейския съюз без да изпълни критериите за правата на човека и правата на малцинствата.

Предизборната кампания и самите избори бяха изцяло манипулирани, а след изборите никой не постави въпроса, откъде за по-малко от 20 дни изникнаха 4000 нови „българи“ в отделният избирателен списък, как в община Търговище и в други сръбски общини изведнъж се появиха няколкостотин нови „българи“, които веднага след изборите се „ресърбизираха“, кой и колко плати предизборния концерт на Шабан Шаулич в Босилеград, колко струваха и кой плати изборите за Национален съвет на българското малцинство, защо нямаше контрольори и наблюдатели на изборния процес и пр.

Самият факт, че за листата на Захариев са „гласували“ 83,62% от излезлите да на изборите, недвусмислено показва, че българското малцинство в Сърбия се е върнало далеч назад в тоталитарното комунистическо минало.

Крайно отвратително е, че Владимир Захариев в изявлението си след изборите за Национален съвет като „българин“ отново застана в защита на известния четнически комендант Коста Милованович Печанац и обясни отказа си да разреши поставянето на паметна плоча на неговите жертви в Босилеград с това, че бил „сърбин“!

Издигайки народността на престъпника над вината и отговорността за престъплението, над историческите факти, над морала и цивилизационните норми за опазване на паметта на жертвите на войните, Владимир Захариев морално оправда военните престъпления срещу своите сънародници на територията на Царство България и отправи ясни и недвусмислени послания към всички които не сме съгласни с него.

И за да отклони всяко съмнение в думите си, той добави: „Нека България да си помисли и какви са й дипломатите, които действаха против община Босилеград и подкрепяха една шепа хора в Босилеград и Димитровград, които разделяха нашето малцинство.“

Демократичният съюз на българите изразява опасение, че зад наглият и просташки тон, с който Захариев говори на българското малцинство и на българската дипломация, се внушава нещо, което сръбските държавници от дипломатически съображения не могат да ни кажат в прав текст.

Вместо да отбележи и отдаде почит на жертвите от войните като първа и най-важна стъпка към трайно национално помирение между българи и сърби, Захариев, заставайки на страната на убийците, още повече задълбочава проблема изживявайки се като „патриот“ който на всяка цена иска да се хареса на великосръбските националисти в Белград.

Тиражирайки опасността от „сепаратисти“, които застрашавали териториалната цялост на Сърбия, Захариев се изживява като пазач на сръбските интереси в Босилеград, а под маската на „патриотизма“ нанесе непоправими вреди най-напред с манипулация на изборите, а след това и с многобройни закононарушения, с които нанесе непоправими вреди във всички сфери на обществения живот и най-много в областта на икономиката и екологията в Босилеградска община.

Ние призоваваме представителите на Сръбската прогресивна партия и на сръбската държава да се разграничат от изказванията и действията на Захариев като недопустими и вредни за населението на общината, за етническият мир, за еврочленството на Сърбия и за добрите българо-сръбски отношения. В противен случай, Сърбия трябва да поеме цялата отговорност за всичко казано и направено по времето на управлението на Захариев.

Демократичният съюз на българите осъжда всички участници и съучастници, които подмениха вота на българите в Сърбия с политическата програма на Сръбската прогресивна партия, и изразява съжаление, че резултатите от изборите за Национален съвет на българското малцинство напълно анулираха резултатите от разговорите на многобройните българо-сръбски срещи на най-високо ниво през последните две години и особено от духът на разговорите на двамата президенти Александър Вучич и Румен Радев в края на юни тази година.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки