Спряха археологическото проучване в центъра на Мездра


Спряха археологическото проучване в центъра на Мездра
Снимки: Враца днес и paragraph22.bg
20 Ноември 2018, Вторник


Собствениците на имота, където под стара джанка бе намерено съкровище, са променили намеренията си

Автор: Десант

Прекратено е археологическото проучване в центъра на Мездра, тъй като собствениците на имота, където се извършват те, са променили намеренията си, като успоредно с това са предявили и нови претенции към намереното в него съкровище. И тъй като разкопките се правят с тяхното разрешение, така засега всички по-нататъшни действия на обекта са стопирани.

Припомняме, че при спасителните разкопки в центъра на Мездра, започнали в началото на миналата седмица, бяха открити основите на голяма сграда от римската епоха, вероятно със стопанско предназначение.

Преди два месеца в корените на стара джанка на територията на въпросния имот бе открита колективна монетна находка от римския императорски период. Сребърните монети от съкровището бяха датирани от средата на I до средата на III век. Целта на провежданите там археологически проучвания бе да се намерят повече данни както за селището, за което се знае че е съществувало като прилежащо към цитаделата в местността "Калето" край Мездра, така и за причините, довели до закопаването на монетите.

По думите на ръководителя на разкопките доц. д-р Нарцис Торбов, цитиран от БТА, намерената керамика и бронзови монети датират сградата към IV век. Той допълва, че при разкопките са открити следи от голям пожар, който е предизвикан от нападение на селището, след което то вече е прекратило своето съществуване. Това потвърждава първоначалната хипотеза на археолозите, че съкровището е заровено заради започналите готски нашествия по нашите земи, които тогава са били част от Римската империя. 



Преди време директорът на врачанския исторически музей Георги Ганецовски алармира, че най-малко 800 монети липсват от изключително ценното съкровище. В полицията бе образувано досъдебно производство и ченгетата се опитват да стигнат до тези, които са грабили с шепи сребърните монети, но Ганецовски призовава те да ги предадат доброволно като им обещава, че ще получат парична премия.

Тъй като съкровището не е предадено в музея в неговата цялост, все още не е ясно как ще бъдат обезщетени и сестрите Петя и Нели Кръстеви, в чийто имот при изкореняването на 70-годишното дърво бе открито керамичното гърне с римските пари. Двете предали в музея 187 монети, но от снимка, направена веднага след ваденето на находката ясно се вижда, че денарите и антонианите в него са били пет-шест пъти повече, смятат археолозите. А това означава, че монетите са били повече от 1000.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки