Представят в Русе „100 артефакта от героичното време"


Представят в Русе „100 артефакта от героичното време"
Снимка: РИМ-Русе
20 Ноември 2018, Вторник


Тръбата от раковина на Левски и дървена врата от гайтанджийска одая в „Етър“-а, превърната в летопис на Априлското въстание са част от експонатите, намерили място в изданието

Автор: Десант

В сряда, 21 ноември, от 18.00 ч. в зала „Русе“ на Историческия музей ще бъде представена книгата на проф. д-р Николай Ненов „100 артефакта от героичното време. Визуални разкази в музея“.

Изданието представя епохата на българското национално Възраждане чрез експонатите, съхранени в музеите.

Избрани са сто артефакта с история, които са важни за разбирането на процесите на съзряването и реализирането на българската нация, тъй като те го опредметяват и онагледяват. Водещ в представянето е антропологическият принцип, който създава естествен контекст на действията на персонажите от историята. Този подход дава възможност в книгата да попаднат не само оръжия, но и множество предмети на всекидневието, религията, знаци на революцията или мемориални свидетелства.

Сред артефактите впечатляват рисунка на маршируващи руски войници, освободили село Вардун, Търговищко, тръбата от раковина на Левски, надгробните паметници на Никола Войводов и Стефан Караджа, поставени от Баба Тонка, както и дървена врата от гайтанджийска одая в Етнографския музей на открито „Етър“, превърната в летопис, съхранила спомен за Априлското въстание.

В книгата участват с експонати 33 музея от цялата страна.

Изданието е част от проекта „Следите на героичното време“ на Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН и Регионален исторически музей – Русе, финансиран от Национален фонд „Научни изследвания“.


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки