Над 50 творби на Йова Раевска, непоказвани досега, влизат в изложба


Над 50 творби на Йова Раевска, непоказвани досега, влизат в изложба
19 Ноември 2018, Понеделник


Експозицията „Гласът на глината“ ще бъде открита в Националния етнографски музей

Автор: Десант

Националният етнографски музей представя изложбата „Гласът на глината“, посветена на 100 години от рождението на известната керамичка Йова Раевска. Експозицията ще бъде открита на 21 ноември, от 17,30 ч.

Над 50 творби, сред тях и непоказвани, ще бъдат представени в 5 зали на първия етаж на бившия Княжески дворец. Нестандартни цветове и форми, както и изцяло нов подход към глината, бележат творчеството на известната керамичка.

С голяма доза дързост, авторката експериментира с различни техники, като комбинира по нов начин функция и визия. По тази причина изработените от нея предмети са високо ценени от изкуствоведи, колекционери и ценители и до днес.

„Йова Раевска е новатор за своето време и сфера на работа,” коментира доц. д-р Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. „Нейните произведения са част от българското културно наследство и пример за следващите генерации творци. Успешната комбинация на традиция и модерност открояват едно от основните послания на експозицията, а именно да бъдем смели в изкуството и живота.“

„Винаги ще бъда благодарна за шанса да организирам юбилейната изложба за 100-годишнината от рождението на баба ми,“ каза Ейми Горин Чапман, внучка на Йова Раевска и инициатор на събитието. „Успях да се запозная много по-дълбоко с нейната душа и творчество, но открих и отзивчивостта на българите. Огромното ни желание е да покажем на цяло едно ново поколение защо наричаме керамиката изкуство.“

Йова Раевска е едно от емблематичните имена в декоративно-приложните изкуства. Работи активно от 40-те до 80-те години на ХХ век и изгражда нов стил в оформлението и посланията на българската керамика.

Изложбата, организирана от внучката на Йова Раевска Ейми Горин Чапман, изкуствоведът доц. д-р Виолета Василчина и колегията на ИЕФЕМ  - БАН и ще продължи до 27.01.2019 г.

*
Йова Раевска е едно от най-изявените имена в българската керамика на ХХ в. Повече от 60 години тя работи в областта на декоративните приложни изкуства, използвайки творчески и оригинални подходи. Участва в голям брой изложби в страната и чужбина, получава много награди и високо признание за работата си.


В категории: Културен Десант , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки