Симо Симов: Не харесвам това управление, но ако има нещо добро в него, то се казва Валери Симеонов


Симо Симов: Не харесвам това управление, но ако има нещо добро в него, то се казва Валери Симеонов
14 Ноември 2018, Сряда


Той е нещо различно през последните 29 години, изразява свободно мнение, показва лице на държавник, смята говорителят на неправителствената организация


През последните седмици натискът срещу управляващите се засили. Първо започнаха протести срещу вицепремиера по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов. БСП и ДПС също бойкотират кворума в парламента с искане за оставката или отстраняването му.

От два дни обаче започнаха масови демонстрации в цялата страна и заради скачащите цени на горивата, данъците и застраховките на автомобилите. По този повод колеги от Флагман.бг са потърсили за коментар Симо Симов – говорител на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива, смятано за защитник на малкия и средния бизнес в сектора.


- Г-н Симов, как гледате на протестите в различните градове на страната през последните дни. Те справедливи ли са според Вас?
- Те са повече от справедливи. И тези протести ние ги предричахме още когато започнахме протестите относно закона за административното регулиране на нефт и нефтопродукти. Имахме възможност да споделим тези неща и пред вицепремиера Валери Симеонов, пред неговите парламентарно представени членове и т.н. Предричахме това нещо, но не очаквахме, че ще стане толкова бързо.

- Добре, но май цялата работа се получава като „фалшиви новини“, защото увеличението на данъците е в рамките на десетина-двайсет лева, а застраховките „Гражданска отговорност“ също не отиват, както ги обясняват, към драстично увеличение от 1000 лева.
- Мен поне страшно много ме притеснява увеличението на „Гражданската отговорност“, защото имам много транспортни средства. Спрямо миналата година това, което съм плащал и което ще плащам сега, има увеличение с 50%, така че увеличение има. Особено за онези, които са с опасни товари, влекачи, ремаркета, цистерни, увеличението е страхотно. Въпросът е, че хората повече ги притесняват личните автомобили, но така или иначе на мен не ми стана ясно – ще има ли увеличение или няма да има. Коментарите по този въпрос са различни, но явно хората са наплашени и затова реагират така бързо. Но може би драстичното покачване на цените на горивата през последните два месеца беше катализатор на целия процес.

- За увеличението на цените на горивата от ГЕРБ казват - това е пазар, ние какво можем да направим.
- Аз имам друга версия от тази на ГЕРБ. Аз мисля, че увеличението на цените на горивата е заради картела между основния ни производител (защото имаме и два-три други по-малки, които произвеждат съвсем незначителни количества) и държавата. Обяснението е просто – държавата има изгода от по-високите цени, защото високата цена означава по-висок ДДС. Тъй като в нашата държава нещата се решават на парче... спомням си, че на управляващите им трябваха едни 150 милиона за майките. Най-лесно е да ги добавиш отнякъде, защото не си ги разчел в бюджета, а трябва да потушиш този „пожар“ - и вдигаш цените на горивата, защото между държавата и основния производител има картел, а не между отделните търговци. И тъй като производителят е монополист, всички се равняват по него. Вдигайки цените, увеличаваш приходите във фиска от ДДС и оттам си решаваш проблемите.

- Обаче срещу един от основните ваши защитници в правителството – Валери Симеонов, в момента има доста сериозен натиск да подаде оставка.
- Аз мисля, че натискът е политически. Аз имах честта да защитя г-н Симеонов, защото той се показа като един достоен политик. Той дойде при нас, намери ни, когато протестирахме, покани ни в Министерски съвет и ни отдели четири часа. Бях възхитен от него. Въпреки че влязохме в остри спорове двамата лично по много неща, но в крайна сметка той ни оказа много сериозна защита и в медийното пространство. Дойде при нас на митинга, изправи се и взе микрофона и пое отговорност. И аз имах честта да изкажа това пред медиите - и пред националното радио, и в телевизия „Скат“ - и да кажа, че ние от националото сдружение сме безкрайно благодарни на г-н Симеонов. И ще изкажа едно лично мнение – аз не харесвам това управление, но ако има нещо добро в него, то се казва Валери Симеонов.

Също искам да кажа, че ние от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива подкрепихме и майките. Бяхме при тях, подкрепихме ги на първия им голям митинг пред Министерски съвет и президентството тогава, когато затвориха бул. „Дондуков“ и т.н.

Дори се бяхме подготвили с много сериозни изказвания в подкрепа, но не знам защо майките не ни допуснаха до микрофон. Някой им бе казал лоша дума за нас ли, нямаха ни доверие ли... Поискахме да ги подкрепим съвсем скромно, финансово – за фланелки, за знамена, за палатки, но и това ни бе отказано.

Останах малко шокиран, не разбрах техните действия – защо не ни се довериха, защо не ни допуснаха до микрофона. Имам много обяснения, но ми е трудно да намеря истината. Малко съм притеснен и от това, че след като им бе решен проблемът с онези 150 милиона, които те справедливо искаха, започна едно искане на оставката на Валери.

И оттук вече ние от националното сдружение се дистанцираме, защото, ако въпросът е политически, не искаме да участваме.

- Казвате, че е политически – какво имате предвид? Откъде идва политическият натиск?
- Мисля, че някой стои зад майките, поне моето лично съмнение е такова. Някой застава зад тях и ги лансира, да искат оставката на Валери Симеонов. Валери е нещо различно във времето в последните 29 години. Един човек, който изразява свободно мнение, който не се притеснява да се опълчи и на своите и на чуждите, когато смята, че е прав. Той показва друго лице - на държавник.


- Президентът днес наложи вето върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, включително в частта за еко-данъка. Подкрепяте ли държавния глава в случая?
- Абсолютно го подкрепям, но мисля, че това няма да мине, защото мнозинството в парламента ще го бламира.
Източник: Флагман.бг


В категории: Политика , Интервю

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Н. Н
14.12.2018 08:10:27
3
0
Колкото и добри дела да е сторил Симеонов се показа като човек само с 1 изказване. Всичко за което си се трудил и борил нямат никакво значение ако нямаш сърце. Не само майките не го искат, не вярвам някой разумен и нормален човек да го иска.
1
IZBIRATEL
15.11.2018 12:11:05
0
2
E TE /PROTESTIRASHTITE/ZAPO4NAXA ZA ,,SHTJLO I NE SHTJLO,,DA IZPOLZVAT IMETO MU,BEZ ZNA4ENIE
ZA KAKVO ILI SRESHTU KOGO PROTESTIRAT!KATO ..SOL.. NA VSJKO JADENE!VALERI SIMEONOV E EDIN OT
XORATA,KOITO DEISTVITELNO VARSHAT MNOGO POLEZNA ZA BALGARIJ RABOTA!4OVEK S PRITZIPI,XARAKT
ER,IDEI-TRUDNO SE PROSHTAVAT TEZI KA4ESTVA OT XORA,KOITO SA TRAGNALI DA SABIRAT IDEI I ,,VIZII,,!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки