Сензационна находка на Трапезица: Откриха първия в света златен кръст с частица от Христовото разпятие


Сензационна находка на Трапезица: Откриха първия в света златен кръст с частица от Христовото разпятие
Снимки: regnews.net
07 Ноември 2018, Сряда


Досега са намирани такива енкулпиони само от бронз и сребро

Автор: Десант

Първият в света златен кръст реликварий с частица от Христовото разпятие откри археологът проф. д.изк. Константин Тотев в откритата това лято от него църква № 23 на крепостта “Трапезица” във Велико Търново.

Кръстът е намерен в камера от хоросан, точно зад олтарния стълб.

„Кръстът е енкулпион, който е поставен при самото строителство, при освещаването на храма. Знае се, че още на Седмия Вселенски събор от 787 г., е решено да не се строи църква без да се освещава. При тази нова църква № 23 ние имаме самата реликва. Над нея, на подовото ниво е открит друг процесен кръст, а под подовото ниво – нагръден кръст с надпис „Исус Христос побеждава” - уточни проф. Тотев на пресконференция.

Златният кръст (енкулпион) е византийска изработка. Тези реликви, наричани енкулпиони, съдържат мощи от Светия кръст. Изработката им е много популярна през македонския и Комниновия период на Византия, но продължават да се работят и през Палеологовото време (XIII-XIV век). Специално тази група енкулпиони, каквато е новооткрития кръст от църква № 23, става по-късно популярен в Русия.

"Интересна е украсата на кръста. Основното изображение е Разпятие Христово, с три медальона на светци или евангелисти, това ще се види впоследствие. Интерес заслужава масивното ухо, което е украсено с неул - византийска техника с живачна смес, която се работи само върху злато. Нямаме открити паметници в Търново с неул. Така че ухото за провесване на кръста е украсено по този начин. На него има няколко орнаментални палмети, има система от кръстове.

Кръстът се състои от две части и загадката е дали ще го отваряме или не. Обикновено такива кръстове са бронзови, сребърни има в Женева. До този момент няма от злато в известната литература. Изглежда, че кръстът не е отварян”, обяснява още проф. Тотев.

Освен реликвата, при разкопките е намрена и плочата на олтарната маса в проучваната църква. „Тука е хубаво, че освен стълба за олтарната маса, ние открихме и самата маса. На тази маса се оказа, че има гравирани три изображения на патриаршески кръстове с надписи: „Христос”, „Христос”, „Христос побеждава”. Над тях се оказа кирилски надпис, вижда се добре, който гласи „Цар на славата” (за Христос). Това е една формула, която е свързана с 24-ия псалм Давидов, където се очаква идването на месията” - казва проф. Тотев.

Църква 23 беше открита в края на септември. Тя е разположена непосредствено до Западната крепостна стена. Украена е била с уникални фрески от XIII век, когато е бил построен и храмът. Сред стотиците фрагменти, които специалистите изключително прецизно вадят от земята, се различават и човешки образи, а такива досега няма в стенописите на нито един от храмовете на втората търновска крепост.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки