Кой е Архангел Михаил и защо се смята за "главнокомандващ"


Кой е Архангел Михаил и защо се смята за "главнокомандващ"
07 Ноември 2018, Сряда


В българските църковни традиции Архангеловден, който отбелязваме на 8 ноември, е най-големият есенен празник след Димитровден

Автор: Десант

Според Свещеното писание, освен физическия, съществува и духовен свят, населен с разумни добри същества, наричани ангели. В превод името им озназава „вестители“. Именно те са вестителите на Божията воля.

В йерархията над обикновените ангели хранители стоят архангелите – те са нашите небесни учители, които ни сочат верния път. Най-първият от тях е Михаил Архистратиг, което в превод означава „Главнокомандващ“.

Той е смятан за вожд на войската на Господа, за защитник на воините от всякакво видимо и невидимо зло и зли духове.

„Който е като Бога“ – така се превежда от еврейски името Михаил. На иконите архангелът е представен във воински доспехи, с меч или копие в ръка. Често е изобразяван и тъпчещ дявола с крака – легендарна е победата му в битката с Луцифер и бесовете, както биват наричани падналите ангели.

Освен воините, архистратигът покровителства и всички православни християни. Но той е почитан не само от тях, но и в юдаизма и в ислям Дори се смята за покровител на юдейския народ. А също и защитник на душите на умрелите.

В българските църковни традиции Архангеловден, който отбелязваме на 8 ноември, е най-големият есенен празник след Димитровден (който по ирония на съдбата по стар стил се е отбелязвал тъкмо на 8 ноември).

В апокрифните източници именно Архангел Михаил съпровожда Дева Мария из ада, обяснявайки й причината за мъченията на грешниците (Ходене на Богородица по мъките).

Според гръцките предания той присъства при смъртта на човека. А съгласно откровенията на св. Павел архангелът изива душите на мъртвите преди влизането им в Небесния Йерусалим.

Затова се смята, че отсява грешниците от праведниците, а също и измолва от Бога душите на някои от съгрешилите, които през живота си са извършили и някакви добри дела.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Sophie
08.11.2018 10:03:32
0
0
Михаил означава "Кой е като Бог", а не който е като Бог. Има голяма разлика в значението. Би трябвало да имате редакция, и да редактирате статията. Посланието е от значение.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки