Български лекар представи иновативен способ в ринопластиката


Български лекар  представи иновативен способ в ринопластиката
д-р Асен Асенов
07 Ноември 2018, Сряда


Д-р Асен Асенов от УМБАЛ-Пловдив използва преработена плазма от собствената кръв на пациента, чрез което се подпомага  много по-бързото му следоперативно възстановяване

Автор: Силвия Горанова

По време на Осмата Българо-Италианска среща по Ринология в Каляри, Сардиния, д-р Асен Асенов, началник на УНГ отделение УМБАЛ-Пловдив представи иновативен способ в ринопластиката.

Методът беше не само високо оценен от неговите италиански колеги, но водещият италиански специалист по Ринопластика с международна известност д-р Скатолин двукратно цитира метода на д-р Асенов в свои доклади като по-удачен от прилаганите от него досега техники.

При този подход в ринопластиката д-р Асенов използва преработена плазма от собствената кръв на пациента, чрез което се подпомага  много по-бързото му следоперативно възстановяване. Освен това се постига естественият изглед на носа след операцията, а при вторични или третични ринопластики служи като градивен материал, чрез който се запълват хрущялни, костни и мекотъканни дефекти.

По този начин в голяма степен се заместват познатите досега не леко добивани автоложни транспланти (б.а. - от тъканите на самия пациент) или изкуствени - силиконови или други биологични съвместими материали.

Методът е подходящ за пушачи и за хора с проблемна кожа - дебела, тънка, мазна, отпусната,  тъй като в този кръвен извлек се съдържат фактори на растежа.

В световната практика една от най-сложните пластични операции е тази на носа, тъй като структурата от меки тъкани, хрущяли и кости трябва да се преформира подобно на пластелин, за да се изгради новият нос посочи д-р Асен Асенов.

Основните проблеми са два: да се запази носното дишане, което е основната функция на този орган, както и правилното зарастване на новия нос - процес, при който не винаги може да се постигне 100-процентов контрол.

Поради тази причина една от основните задачи на хирурга е да извърши ринопластиката, така че да наложи последващ контрол върху възстановяването и зарастването на новосфомирания нос.

След изнесения доклад на форума в Каляри д-р Асен Асенов е поканен на международен симпозиум на тема иновативни техники в ринопластиката, който се организира във френския град Ница през февруари 2019 год., за да представи своя метод пред световната ринологична общност. 

УНГ специалистът посочи, че в отделението на УМБАЛ-Пловдив, което ръководи, всяка година около 100 пациента се подлагат на ринопластика.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки