Показват за първи път пред публика ценен надпис от времето на Нерон


Показват за първи път пред публика ценен надпис от времето на Нерон
Снимка: РИМ-Бургас
01 Ноември 2018, Четвъртък


Епиграфският паметник бележи поврат в досегашната научна хипотеза за началото на строежа на римските терми в Акве калиде

Автор: Десант

Посетителите на музея в ТК „Акве Калиде“ през месец ноември ще бъдат сред първите, които могат да видят епиграфския паметник от времето на римския император Нерон. Досега той не е бил показван пред публика, тъй като доскоро е бил в период на проучване, съобщават от Регионален исторически музей-Бургас, с чието партньорство е осъществена експозицията в туристическия комплекс край Бургаските минерални бани.

Намереният надпис от времето на император Нерон бележи поврат в досегашната научна хипотеза за началото на строежа на римските терми в Акве калиде. Доскоро се предполагаше, че термалният комплекс е изграден от император Траян през II в. след Хр, тъй като останалите римски бани в региона са построени по това време.

След откриването и разчитането на надписа върху открития през миналата година камък с надпис на Нерон за построяване на баня обаче, долната хронологическа граница на римски обекти в Акве калиде се променя в началото на втората половина на I в. 

Според Н. Шаранков началото на Акве калиде се датира между 60 и 68 г. от I в. Проучвателят допуска, че е възможно банята да е изградена около 61 г., когато Нерон строи пътища и пътни станции в провинция Тракия.

Археологическите проучвания, ръководени от археолог доц. Димчо Момчилов, попаднаха на още няколко структури към средата на I в. Между тях е мраморен басейн. Разкрити са 5 стъпала от източния му край, които се намират точно пред входа на Банята на Сюлейман – днешен музей. По-голямата час от това съоръжение остава под основите на турската баня.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки