Защо пък да не празнуваме Танца на тръстиките вместо Хелоуин


Защо пък да не празнуваме Танца на тръстиките вместо Хелоуин
30 Октомври 2018, Вторник


Че както сме тръгнали да подражаваме на останалия свят...

Автор: Дина Харизанова

В навечерието на Хелоин закипяха страстите да се празнува или не езическият келтски празник, по който е луднал целият западен свят. 

Оказва се, че и у нас има доста привърженици на сатанинската еуфория. А тези, които се опитват да защитят родните традиции и изповядват мнението, че бесовският маскарад няма място у нас, биват посрещани с дюдюкания, укори и аргументи от рода: "Е, какво толкова -знаете ли децата как се радват"!

Защитниците на Хелоуин не виждат нищо лошо в това да празнуваме чужд празник. И в този ред на мисли се чудя, защо по същата логика не празнуваме и традиционния за Свазиленд Танц на тръстиките.

В тази африканска държава в продължение на часове с движение на раменете напред и назад без поклащане на бюста гологърди девойки кършат снаги по монокини пред крал Мсвати III, който избира една от тях, за да попълни харема си.

В ритуала намира място и вездесъщият хелоуински символ - тиквата. Когато монархът благоволи, той излиза сред поданиците си с омазано в черно лице и шапка от трева, покрита с черни пера, досущ хелоуински вампир. След което започва да танцува в средата на кръга от воини, като яде тиква и замерва бойците с остатъците. 

Че не е ли забавно?! Даже може да побългарим обичая и тъй като нямаме крал, народът може да замерва с парчета печена тиква управниците ни. Сигурна съм, че мнозина ще се накефят, дори да не им дадат пари за това.

В почти всеки американски щат и в някои части на Канада пък се провеждат фестивали на тиквата. Ми да ги вземем и ние на въоръжение, та да ни мине тиквения мерак, щом толкова не можем без да подражаваме на другите.

​Още през далечната 1871 г. възрожденецът Добри Войников проумява:  "У младите народи почти сичко върви по-скоро по подражание, отколкото по систематично изследувание. Много пътя най-добрите, най-нравствените начала са заети наопаки, разбрани накриво. От това и вместо морал или благонравие в тях са вгнездява деморализация, разврат; вместо искреност, братска любов и привязаност - гърдост, презрение и ненавист; вместо задружност и съгласие - раздор и разединение; следователно вместо развитие - затъпление и заблуждение. А заблуждението спира напредъка на душевното развитие и образование".

Дали ще има кой да го чуе днес, след близо 150 години?!



В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки