Бургаски лекари направиха невъзможното, за да дадат шанс на 22-годишно момиче да живее


Бургаски лекари направиха невъзможното, за да дадат шанс на 22-годишно момиче да живее
29 Октомври 2018, Понеделник


Чанита е с множество заболявания и се изисква кураж, професионализъм и синхрон на различни специалности, за да бъде доведен случаят до успешен край

Автор: Силвия Горанова

Лекари от УМБАЛ - Бургас дадоха шанс за живот на 22-годишно момиче, като се съгласиха да я оперират – нещо, което други болници отказват да направят, макар че операцията е повече от наложителна.

Причината е, че момичето е с множество заболявания и се изисква кураж, професионализъм и синхрон на различни специалности, за да бъде доведен случаят до успешен край.

„Благодарна съм на лекарите от УМБАЛ - Бургас, че подариха шанс за живот на дъщеря ми. Самият факт, че се съгласиха да я оперират, е чудо за нашето семейство“, обясни майката – Зоя Рашева.
 
Дъщеря й Чанита Рашева от бебе е с бъбречна недостатъчност, а в последните години е на хемодиализа няколко пъти в седмицата. Хемодиализата се провежда в бургаската болница и в отделението, ръководено от д-р Петя Купенова, прекрасно познават младата пациентка.

Освен бъбречната недостатъчност, Чанита има и редица други заболявания и силно увредено здраве. Претърпяла е сърдечни операции – сменени са двете клапи на сърцето, два пъти е изпадала в клинична смърт.
 
Операцията се е налага заради голямо образувание на меките тъкани около тазобедрената става. Момичето го усеща като растяща и болезнена бучка на дясното бедро, която й пречи да ходи.

В последните месеци тя не може да направи и няколко крачки. Консултацията с ортопедите д-р Иван Зайков и д-р Стоян Христов показва, че образуванието трябва да се махне, за да се възстановят движенията.
 
Рискът от операцията обаче е огромен. Единият рисков фактор е оперираното сърце, което налага антикоагулантна терапия. Тази терапия възпрепятства съсирването на кръвта, а при операцията е нужно точно обратното – да се спомогне съсирването, за да се намали кръвозагубата.

На пръв поглед двете дейности изглеждат несъвместими.

Третият фактор е хемодиализата – преливането на течности, което способства възстановяването, в нейния случай е противопоказано, обясни началникът на Отделението по реанимация д-р Антон Григоров, който заедно със своя колега д-р Светлин Харалампиев приема предизвикателството.
 
Операцията е извършена от д-р Иван Зайков и д-р Стоян Христов от Отделението по ортопедия.

„Отстранихме образувание с размери 23 на 10 см. Много искахме да помогнем на това момиче и се радвам, че успяхме“, коментира д-р Христов.  

Сега Чанита се възстановява, а майка й е благодарна за новия шанс за живот, който детето й получава.

„За нея това е четвърти живот. Благодарна съм на всички лекари и искам това да се знае не заради мен и детето, а защото те го заслужават“, казва майката.

Заслуга за добрия край имат лекарите в трите отделения – ортопедия, хемодиализа, реанимация, както и операционният блок.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки