Край Приморско намериха най-старото злато, откривано на юг от Бургас


Край Приморско намериха най-старото злато, откривано на юг от Бургас
Снимка: Община Приморско
20 Октомври 2018, Събота


Сензационната находка отпреди 5000 години показва, че още в дълбока древност в Странджа планина са се добивали благородни метали

Автор: Десант

Преди няколко дни, при археологически разкопки на надгробна могила в местността Силихляр, бяха открити изключително редки и ценни за науката експонати, които разширяват представите ни за богатството на обитателите на района през ранно бронзовата епоха 3200 – 2500г. пр.Хр.

В гроб на млада девойка археолозите намират личните й бижута: златни обеци и чифт сребърни висулки за плитки.

Накитите от благородни метали, изработени преди 5000 години, показват, че още тогава в Странджа планина се е добивало злато и сребро. Вероятно това са хората, които първи разработват рудните находища в района на Медни рид. Предполага се, че това са предците на тракийското племе скирмиани, които са се съюзили с персийския цар Дарий I.

Мощните каменни съоръжения в могилния насип дават представа за религиозните схващания на тогавашните хора. Те засвидетелстват култа към слънцето, както и сериозни астрономически познания.

2000 тодини преди идването на елините по черноморските ни брегове, територията на община Приморско е била гъсто населена. Обитателите й са имали високо развита за времето си икономика и стандарт на живот. Тук са открити останките на първите опитомени коне в Европа. Строени са мегалитни крепости, които по нищо не отстъпват на най-известните в света паметници от това време.

В близост до могилите от раннобронзовата епоха през 2016 г. бе открито друго златно съкровище – 42 броя апликации от конска амуниция. То обаче е около 2000 години по-младо от новото откритие,


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки