Грипът идва този месец, вижте съветите на лекарите


Грипът идва този месец, вижте съветите на лекарите
18 Октомври 2018, Четвъртък


В момента има случаи на инфекции от кашлица и дразнене в гърлото с хрема. Това са вирусни заболявания, които обаче не причиняват грип

Автор: Десант

В момента няма грипни вируси в България, както е в Европа, успокои директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф.Тодор Кантарджиев на пресконференция, на която бе представена традиционната информационна кампания на Центъра преди зимния сезон.

"В момента има случаи на инфекции от кашлица и дразнене в гърлото с хрема. Това са вирусни заболявания, които не причиняват грип. До края на месеца може да очакваме първите случаи на грипа. За бум може да се очаква в края на тази или началото на следващата година. Препоръката е да не се започва лекуване на грипа с антибиотици. До тях да се прибягва едва след 5-6 ден, когато се вижда, че няма отшумяване на настинката”, допълни проф. Кантарджиев пред Канал 3.

"Острата вирусна инфекция засяга 500 000 смъртни случая всяка година по света, отчете д-р Скендер Скала, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България.

"Затова, от 2013 година се провежда активна информационна кампания. Като за начало на грипния сезон се смята месец октомври. Най-уязвими от заразяване са възрастните и бебетата. Най-често вирусът се предава по въздушно-капков път. Препоръката на лекарите е заразените да се движат с марля и да си стоят вкъщи", каза още д-р Скала.

"От следващата година всички възрастни хора ще могат да се ваксинират срещу грип”, заяви главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Става въпрос за пенсионерите над 65-годишна възраст. За имунизирането на пенсионерите са осигурени от държавата 2 милиона лева за ваксини. Към този момент няма информация дали всички пенсионери в България ще се ваксинират. Очакванията на Кунчев са най-малко 10-15% от тази възрастова група да си сложат 4-валентната ваксина, която до голяма степен съвпада с вирусния щам.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки