Любопитно: Пъпът на Земята е превърнат в гробище за космически кораби


Любопитно: Пъпът на Земята е превърнат в гробище за космически кораби
16 Октомври 2018, Вторник


Пойнт Немо е по-близо до международната космическа станция, отколкото до брега на океана

Автор: Дина Харизанова

И нашата планета, също като хората, си има пъп. Не че там е била свързана с пъпна връв с вселената, от която се е родила. Просто учените са изчислили, че това е точката, отдалечена възможно максимално от всякаква суша. Тя се намира в южната част на Тихия океан – насред нищото.

Това е една от най-труднодостъпните за човека локации, затова е известна е и като океанския полюс на недостъпност. Не само хора, но и други форми на живот тук се срещат рядко...

Тя е открита през 1992 г., след като хърватско-канадският инженер Хрвохе Лукатела създава компютърна програма, за да изчисли местонахождението й. Тъй като Земята е триизмерна, той решава, че тази точка трябва да е равноотдалечена от три близки брегови ивици.



Пойнт Немо. Най-близкият бряг от него се намира на цели 2688 километра. По море до това мъртво място (с координати 123°23′ западна дължина и 48°52′ южна ширина) се стига след двуседмичен воаяж. Над него дори не минава въздушно трасе, така че то е недостъпно със самолет.

Но пък в определено време в небесните простори над морската шир може да се види прелитащата над този район... международна космическа станция. Не случайно зевзеците се майтапят, че тя е най-близкото човешко присъствие до Пойнт Немо – разстоянието до нея е само 416 км.

Именно поради отдалечеността си от цивилацията и обграждащата го безбрежната океанска пустош това място е избрано за гробище на излезлите от експлоатация космически апарати. Предполага се, че дъното на океана са намерили вечен покой останките на около 100 такива съоръжения.

Както може да с предположи, тази своеобразна географска забележителност е кръстена на един от най-известните морски герои от световната литература, роден изпод перото на знаменития Жул Верн – капитанът на подводницата „Наутилиус“ Немо (а не на популярната любопитна рибка от холивудската анимационна сага, както някой може да си помисли).

Макар че по-логично е да се предположи, че „кръстниците“ му са имали предвид по-скоро значението на латинската дума „nemo“, която означава в превод „няма човек“ – т.е. няма никой, иначе казано, пустош...

Може и никога да нямаме шанса да се разходим до пъпа на майката Земя, но поне е хубаво да знаем къде се намира той.


В категории: Новини , Парадокси , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки