Улиците на Старо Железаре се пренасят в полския град Познан


Улиците на Старо Железаре се пренасят в полския град Познан
Снимки: PCCA Staro Zhelezare
13 Октомври 2018, Събота


Какво общо имат с цялата история един българин и една полякиня

Автор: Десант

На 17 октомври жителите на полския град Познан ще могат да се "разходят" из улиците на живописното българско село Саро Железаре, благодарение на фотоизложбата, която ще се открие в "Poznan City Hall". Тя ще остане там до 7 ноември.

Българското село се прочу с провеждания ве него "Старо Железаре стрийт арт фестивал", който тази година премина под мотото “Музеят на модерното изкуство МоМА от Ню Йорк в село Старо Железаре”. Надсловите на предишните му две издания бяха: "Изкуство за социална промяна" и "Село на персонажите".



Инициативата за това културно събитие, с което този месец ще се запознае и полската публика, е на семейство Катаржина и Венцислав Пирянкови - художници, куратори и преподаватели в академия по изобразително изкуство в полския град Познан.

Всъщност родовите корени на Венцислав са от Старо Железаре. В родната си къща той създава "Пирянков арт център" като лятна къща за артисти. От 2015 г. насам всяко лято заедно с Катарджина и с техни студенти от училището по изящни изкуства в Познан и Познанския Университет по изящни изкуства те преобразяват селото, организирайки стрийт арт фестивала.




В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки