Наглост без граници: Лидер в производството на вредни храни учи децата ни как да хапват балансирано


Наглост без граници: Лидер в производството на вредни храни учи децата ни как да хапват балансирано
11 Октомври 2018, Четвъртък


Като заплаха звучи уточнението, че "Нестле" ще финансира открити уроци в училищата, на които, предполага се, ще се раздават „балансирани“ шоколади и отричаната от здравните специалисти напитка „Нескуик“

Автор: Силвия Горанова

Един от световните лидери по производство на вредни храни - „Нестле“, се похвали днес, че започва „мащабна програма за по-здрави деца, целяща да спомогне за изграждането на трайни хранителни навици и култура за здравословен начин на живот у децата“.

Рекламната перверзия не спира дотук.

Компанията съобщава на медиите, че към момента над 100 български училища и над 10 000 дечица са „декларирали желанието си да се включат в старта на Програмата“.

В момента в цялата страна вървят записвания, които са започнали още в началото на учебната година. Те щели да продължат до края на първия срок, „за да могат да се включат максимален брой от желаещите учебни заведения“.

Като заплаха звучи уточнението, че производителят на опасните храни ще финансира открити уроци в училищата, на които, предполага се, ще се раздават „балансирани“ шоколади и отричаната от здравните специалисти напитка „Нескуик“.

Припомняме, че преди няколко години природозащитната организация „Грийнпийс" публикува черен списък с производителите на храни, които ни тровят с генномодифицирани организми. В списъка на позора попадат производители, които използват ГМО с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите.

Там могат да се видят имената на някои от най-големите производители и вносители на пакетирани хранителни продукти и безалкохолни напитки на територията на България. Една част от предлаганите от тях продукти се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните - членки на ЕС, и на място получават български опаковки и етикети.

Продуктите, които попадат в топ 20 на черния списък, публикуван от „Грийнпийс", и предлагани у нас, са смущаващо много.

Сред тях на първо място са шоколадовите десерти „Сникърс", „Марс" и „Туикс", които се ядат главно от ученици и студенти. Следват чаят „Липтън", уж луксозните бонбони „Фереро".

Номерата 9, 10 и 15 в черния списък заема компанията „Нестле“ - с шоколадите си, с напитката за деца „Нескуик", както и с всичките си детски храни.

Сред най-вредните за здравето безалкохолни напитки са „Кока-кола", „Пепси" „Фанта", „Килни" и „Спрайт".

В списъка са още адаптираните млека и бебешки пюрета „Hipp", майонезата, кетчупът и сосовете „Хайнц", всички детски храни, произвеждани от „Крафт фуудс", които се преименуваха на „Монделийз".

Какво още трябва да се избягва? Оризът и кетчупът на „Ънкъл бенс", шоколадът и какаото на „Кедбъри". всички храни на веригата „Макдоналдс", чипсовете на „Крафт фуудс", детските храни на „Юнилъвър", както и сухите супи на „Кпогг".

Този списък може да се допълни и от редица други европейски производители, за които беше установено, че предлагат продукти с по-ниско качество на съставките за новите страни-членки и цяла Източна Европа.

Проверки на компетентните европейски органи уличиха в подобни търговски практики корпорацията „Coca-Cola Co.", както и продукти на други производители например кафе „Якобс", подправките „Kotanyi".

Фактът, че медиите в по-бедните страни - членки на ЕС, в това число и българските медии, масово не публикуват информация за вложени ГМО или нелоялно търговски практики, може да бъде обяснен само с икономическа зависимост.

Топ 20 на компаниите, които предлагат продукти с ГМО, почти напълно съвпада със списъка на най-големите рекламодатели в българските медии. Как Нова телевизия и БиТи Ви, например, ще излъчат репортажи за вредните храни, като те непрекъснато се рекламират в скъпоплатените им рекламни блокове? Отговорът оставяме на вас.


В категории: Новини , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки