Ето каква ще е съдбата на разкопките на древна Скаптопара


Ето каква ще е съдбата на разкопките на древна Скаптопара
09 Октомври 2018, Вторник


Две трети от откритото край Покривник древно селище ще бъдат запазени

Автор: Десант

Две трети от откритото край Покривник древно селище ще бъдат запазени, а останалата част от артефактите ще бъдат преместени на 20-ина метра, за да може да мине трасето на магистрала „Струма”.

Това обяви министърът на културата Боил Банов след среща с благоевградския кмет Атанас Камбитов, началника на пътната агенция инж. Светослав Глосов и областния управител Бисер Михайлов, цитиран от бТВ.

Съдбата на разкопките се превърна в гореща тема в югозападния град. Жителите му и местната власт се обявиха срещу унищожаването на селището, което според някои може да е част от древната Скаптопара. Експерти обаче се произнесоха, че обектът няма общо с древния Благоевград.

„Започваме проект за съхраняване на трите основни ценности, открити край Покровник, които са в рамките на 2/3 от обекта, и за неговото цялостно съхраняване”, обяви обаче днес Банов.

Още утре АПИ ще получи заповед за започване на работата по проекта. Другата седмица пък експерти от института за недвижимо културно наследство ще очертаят границите на обекта.

Междувременно и разкопките ще продължат.

„Докато АПИ е там ще осигури охрана на обекта, а след тяхното излизане кметът д-р Атанас Камбитов пое ангажимента той да осигури такава“, заяви министър Банов.

Шефът на агенцията на свой ред посочи, че вече има идейна разработка как да бъдат преместени артефактите.

Инж. Глосов добави, че шестте месеца, които са били загубени като строителство на магистралата, ще трябва да бъдат наваксани от строителя.

„Няма да е толкова лесно, но автомагистралата ще стане готова. Работим по проекта за изместване на обектите. Те ще бъдат на ново място – в сервитута на агенцията. Ще бъдат консервирани, за да може да продължи работата по магистралата”, каза още той.


В категории: Новини , Праистория , Античност , Археология

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Dimitrov
06.09.2020 07:58:32
0
0
ПОКРОВНИК, а не ПокрИвник, г-да журналисти!
1
Приятел на България
10.10.2018 01:27:02
0
0
Моля уведомявайте съответните български власти.

Ценни предмети които трябва да се върнат от Румъния в България

От книга Din istoria Dobrogei том втори
страница 294 предмет от Брестовене, стр 340 от Силистра, 360 от Балчик, 556 от Силистренско
Всички тези са открити през времето на румънската окупация и не са върнати.
Освен тези мощите на Св. Димитър Басарбовски, ръкописът на Манассе.

Няма значение и кой е превозил мощите в Румъния. Всичките тези трябва да се върнат в България за да остане Букурещ без светец покровител.
Преди малко (2007 година) директорът на Балчишкия музей, господин Дарин Канавров, е намерил списък с предети още не върнати в България. Румънците обаче са казали че те ги нямат, значи тези предмети са очезнали мистериозно. Очевидно става дума за румънска лъжа.
Тези предмети са намирали през времето на румънска окупация на Южна Добруджа, значи те са историческо наследство на България, независимо кой и кога ги е открил.
Цитат от Румънско-Български речник на Стоян Романски: Йоан Богдан [румънски славист]: "взел е от българско читалище в град Тулча оригинала на "Манасиевата хроника" и вече не го върнал".

Din istoria Dobrogei Vol II Romanii la Dunarea de Jos, Radu Vulpe, Ion Barnea, Ed. Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti, 1968
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки