Маргарита Шишкова: Гордея се с богатата колекция от отличия на „Палечко”


Маргарита Шишкова: Гордея се с богатата колекция от отличия на „Палечко”
02 Октомври 2018, Вторник


Вече 25 години уча малките артисти да обичат кукленото изкуство, казва още художествената ръководителка на школата при ЦПЛР – Общински детски комплекс във Варна

Автор: Десант

Маргарита Шишкова е родена в Шумен през 1950 г. Завършила е ВИТИЗ „Кр. Сарафов”, актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Атанас Илков. Повече от 20 години е актриса в театрите. Носител е на награди на Министерството на образованието и науката.


 
- Г-жо Шишкова, как се роди идеята за създаването на Куклен театър "Палечко"?

- Децата винаги са ми били призвание. За 20 години, като актриса в куклените театри в Сливен, Добрич и Варна, съм изиграла над 400 роли за тях. Водих театрални школи и обучавах деца на куклено актьорско майсторство.

През 1993г. се проведе конкурс за художествени ръководители към ОДК – Варна. Кандидатствах с добра програма и спечелих мястото. Така се сбъдна идеята да създам куклен театър за деца и вече 25 години уча малките артисти да обичат кукленото изкуство.

- Трудно ли се работи с деца?

- Трудно е докато намеря подходящата форма. Език близък до тяхната възраст, характер и цвят. Но когато харесват текстовете и спектакъла, който им предлагам, когато ми повярват, с децата се работи лесно.

Оставям ги да изразяват себе си. Поощрявам ги да освобождават фантазията си и по-различно мислене. Запазвам индивидуалността им. Само показвам пътя към театралната форма, без да ги слагам в рамки.

- Ваши възпитаници се снимат в игралното кино. Ще разкажете ли за участието им в комедийната продукция "Фалшив герой", която предстои да се излъчи по телевизията?

- Снимките се състояха през лятото. Сериалът ще се излъчва по Нова Телевизия през 2019г.  След кастинг бяха избрани децата Валентин Николов, Кристияна Дамянова, Ангелика Хамди, Снежина Вълканова, която вече се е снимала в друг български филм „Дамасцена“, а за главната роля в сериала се пребори Явор Дарелов. Той ще влезе в образа на Митко.

Явор е носител на награди от международни и национални конкурси за театър и за изпълнение на художествено слово.

- Стотици са отличията, които театър "Палечко" е получил през годините. Кои са най-престижните награди в колекцията Ви?

- Гордея се с богатата колекция от отличия на „Палечко“. Скъпа ми е наградата за спектакъла „Малкият Принц“, защото в него съм оставила душата си. В авторската ми фолклорна импресия, децата играят с кратунки и метлички и с престилка на 150 години, която е от раклата на прапрапрабаба ми.

За магията на куклите, също авторски спектакъл, сама съм моделирала и ушила всяка кукла. А в „Ние врабчетата“ се роди идеята, „врабчетата” ми да летят по сцената с ролери. Всички тези спектакли са мои деца. Обичам ги. Успях да накарам и малките палечковци да ги заобичат и заиграят с куклите.

- Наближава отбелязването на 25-та годишнина на "Палечко". С какво ще изненадате публиката във Фестивален и конгресен център на 6 октомври?

- Ще покажем нашият юбилеен спектакъл „Приказката продължава“. В него вземат участие едни от най-изявените палечковци, които се обучават в школата повече от 10 години. Ще зарадваме публиката с една цветна картина от сцени, етюди, образи и театрални форми от репертоара на „Палечко“, реализирани във времето.


В категории: Новини , Интервю , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки