Откриха нова църква на хълма Трапезица


Откриха нова църква на хълма Трапезица
Снимка: Архив "Десант"
28 Септември 2018, Петък


Тя е с богата стенописна украса, изпълнени в стилистиката на Търновската живописна школа

Автор: Десант

Нова църква с богата стенописна украса разкриха археолози на хълма "Трапезица", съобщи ръководителят на екипа проф. Константин Тотев от великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Храмът получава номер 23 по приетата номерация на разкритите досега структури. Църквата е разположена непосредствено до Западната крепостна стена до останките на сграда, която археолозите определят като кула или бастион.

Църквата има уникални фрески, рисувани през XIII век, когато е бил построен и храмът. Изключително качествените стенописи са изпълнени в стилистиката на Търновската живописна школа. Специалистите вадят от пръстта красиви парчета от стенописната украса и признават, че такива рисунки, на които се виждат и човешки образи, няма в стенописите на нито един от храмовете на крепостта.

"Много красива живопис. По качество и художествена стойност фреските тук надминават тези в църкви 13 и 2, които са най-хубавите на Трапезица. Досега сме открили три човешки фигури, които са изпълнени монументално, и глава с нимб", обяснява проф. д.изк. Константин Тотев.
Това е петият новооткрит храм на Трапезица през последните 10 години.

През този археологически сезон на Трапезица работят два екипа - този на проф. Тотев, който работи заедно с директора на Историческия музей в Раднево Пламен Караилиев, Надежда Ботева, ръководител на разкопките на крепостта "Хоталич" край Севлиево и директора на музея в Ботевград Рени Петрова. По стенописите работи доц. д-р Диана Тотева от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Вторият екип е на доц. д-р Деян Рабовянов, който проучва южния сектор.

Източник: БТА


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки