С ухание на есен: Пай с тиква и боровинки


С ухание на есен: Пай с тиква и боровинки
20 Септември 2018, Четвъртък


Едно учудващо добро съчетание

Автор: Силвия Горанова

Продукти:

За тестото:
300 г брашно
125 г краве масло
1 яйце
щипка сол, чаена лъжичка захар
1-2 лъжици студена вода


За плънката:
1 средноголяма тиква
400 г сметана за готвене
1 чаена чаша кафява захар
шепа сушени боровинки – черни и червени
по 1 щипка джинджифил, индийско орехче и канела
2-3 яйца
настъргана кора на половин лимон


Начин на приготвяне

Студеното масло се реже на кубчета и се прибавя към предварително пресятото брашно. Слагат се солта и захарта. Брашното и маслото се претриват между пръстите, докато се получат трохи. Добавя се яйцето и започва да се меси тесто. При необходимост може да се добави ледена вода, но лъжица по лъжица. Тестото трябва да бъде меко, пухкаво.

От тестото се оформя диск, който се увива със стреч фолио или пък се слага в найлонова торба и се прибира в хладилника за около 30 минути, докато добре се стегне.

През това време тиквата се изчиства, нарязва се на пърчета и се изпича. Може парчетата да се поръсят с малко кафява захар.

Опечената тиква се изгребва от кората и се прехвърля в тенджерка. Добавят се подправките и захарта и се слага на бавен огън, докато захарта се разтопи.

Сместа трябва да бъде охладена, преди да се добавят съм нея готварската сметана и яйцата, разбити предварително. Добавят се и боровинките.

Тестото се вади от хладилника и се разстила така, че покрие дъното и стеничките на тавичката или формата за пай. С пръсти се притиска да прилепне добре. Ако остане тесто, което да „прелива“, то се изрязва и с него могат да се направят украси за пая според уменията и вкуса.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. След 10-тина минути се намаля на 170 градуса. Пече се, докато кората порозовее.

Изчаква се леко да се охлади и върху него се изсипва плънката. Тавата се връща във фурната. Пече се на 180 градуса около 30-тина минути. Готовият пай се поднася изстинал, гарниран с топка разбита сметана, карамелизирана захар или натрошени орехи.


В категории: Новини , От кухнята на баба , Кухнята на българите , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки