УМБАЛ Бургас ще получи дарение ценна апаратура за диагностика на инсулти


УМБАЛ Бургас ще получи дарение ценна апаратура за диагностика на инсулти
20 Септември 2018, Четвъртък


Техниката ще бъде използвана за безплатни скринингови кампании, осъществявани с партньорството на дарителите - Ротари клубовете в морския град

Автор: Силвия Горанова

УМБАЛ Бургас ще представи утре Проект за превенция на исхемичния мозъчен инсулт, който ще се осъществява с партньорството на Ротари Дистрикт Д2482 и лекари от УМБАЛ Бургас АД. 

В проекта „Rotary No Stroke Bulgaria“ („Ротари без инсулти в България“) – глобален грант на Ротари Дистрикт Д2482 са включени четири университетски болници, сред които и УМБАЛ Бургас. В представянето в петък ще участват представителите на трите Ротари клуба в Бургас – „Бургас“, „Бургас Пиргос“, „Бургас Приморие“.
 
Те ще предоставят на болницата апаратура за ултразвуково изследване на каротидни (сънни) артерии. Това е високоефективен метод за диагностика, който позволява да се идентифицират структурни изменения на сънните артерии и да се предотврати инсултът.
 
Апаратурата ще бъде използвана за безплатни скринингови кампании, осъществявани с партньорството на Ротари клубовете и лекари от УМБАЛ Бургас, които ще се обявяват периодично. След приключването на проекта апаратурата ще бъде дарена на Бургаската болница.
 
В България годишно умират над 20 000 души, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. С тази тъжна статистика страната ни се нарежда на първо място в ЕС по смъртност от инсулт. Проектът „No Stroke Bulgaria“ е съобразен с този сериозен проблем. Основната цел е да се намалят случаите на посоченото заболяване чрез скрининг за исхемичен мозъчен инсулт на високорискови групи от населението.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки