Варна става за шести път домакин на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри“


Варна става за шести път домакин на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри“
19 Септември 2018, Сряда


По време на конкурсните вечери ще прозвучат 16 нови български песни, избрани анонимно

Автор: Десант

16 нови български песни ще прозвучат на Европейския фестивал  за детска песен "Златни искри" във Варна. Това са композициите, които преминаха през предварителната селекция на журито, което направи своя избор анонимно, без да разполага с имената на авторите.

До финалите  на 4, 13 и 14 октомври ще достигнат 10 от тях, за да се състезават с предложенията от чужбина.

Фестивалът във Варна се провежда за шеста поредна година. И това издание ще има две международни конкурсни вечери - за песен и за изпълнители, както и богата съпътстваща програма.

В центъра на вниманието остава детската популярна песен, като заявките за участие показват, че все повече автори проявяват интерес към детската аудитория. 

Сред авторите на българските песни-финалисти тази година,  освен дебютанти  можем да   срещнем  и  познати  имена на  композитори като Любомир Денев, Хайгашот Агасян, Александър Савелиев, Вячеслав Кушев, Светослав Лобушки, Пепи Писарски... 

Изпълнителите, които ще ги представят на живо във Варна, са деца-солисти на възраст от 6 до 14 години. Много от тях са лауреати на различни конкурси и като изпълнители. 

На  солистите, избрани да представят конкурсните песни, ще помагат и децата от детското шлагерно студио ДА. Малките изпълнители са познати на повечето български деца с хитовете си "Ало Слънчице" и "Роклята на мама", които имат многомилионните лайкове в интернет.

В края  на септември ще бъдат обявени и чуждестранните песни, които ще се състезават в конкурсната програма на шестото издание на  Европейския фестивал за детска песен "Златни искри" , Варна 2018.

Песните от „Златни искри“ ще бъдат излъчени в ефира на БНР, като  най-добрата българска песен ще получи специална награда.

Европейският конкурс за детска песен "Златни искри" се организира от фондация "Откритие" с подкрепата на Министерството на културата и  проект от фонд Култура” на Община Варна .


В категории: Новини , Общини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки