Отбелязваме 150 години от рождението на Мара Белчева


Отбелязваме 150 години от рождението на Мара Белчева
11 Септември 2018, Вторник


На 12 септември в Народното събрание ще бъде открита изложба, посветена на българската поетеса

Автор: Силвия Горанова

На 12 септември 2018 г. от 11.30 часа в Народното събрание на Република България ще бъде открита официално изложбата на Националния литературен музей „Сама в вечерний път вървя...“, посветена на 150-годишнината от рождението на Мара Белчева (1868 – 1937).

Документалните пана разказват за жизнения и творчески път на родената в Севлиево поетеса – детството и семейната среда; образованието ѝ в Търновската гимназия, а по-късно във Висшия девически пансион във Виена; за брака ѝ с Христо Белчев – поет и държавник, убит на 15 март 1891 г.; за следването на модерна литература в Женевския университет; за работата ѝ като учител и преводач; за духовната връзка между Пенчо Славейков и неговата муза, която остава негово вдъхновение до края на дните му; за последните години от живота на обаятелната поетеса, преживени в бедност, за творческите ѝ връзки с д–р К. Кръстев, Боян Пенев, Андрей Протич, Дора Габе...

В експозицията ще бъдат показани и оригинали – кореспонденция между Пенчо Славейков и Мара Белчева, трите ѝ стихосбирки, лични вещи и художествени произведения от фонда на къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“.

Посетителите ще могат да видят и уникалната жива картина, правена по времето, когато Мара Белчева е придворна дама в двореца на княз Фердинанд.

Автор на изложбата е Румяна Пашалийска, художествено оформление –  Ивелина Велинова.

Изложбата ще бъде експонирана в Народното събрание от 10 до 23 септември 2018 г.


В категории: Нова история , Културен Десант , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки