Майстори на шевицата се събраха в Белослав за втори път тази година


Майстори на шевицата се събраха в Белослав за втори път тази година
Снимка: Община Белослав
09 Септември 2018, Неделя
Автор: Десант

За втори път тази година в Белослав направиха фестивал на шевицата. Майстори везбари от цялата страна се събраха да покажат традиционни български шевици и носии от всички краища на България.

Фестивалът предоставя трибуна на една особено колоритна част от бита и традиция ни – везбата. Във фокуса на двудневния фестивал са автентичната шевица и нейните съвременни интерпретации с израз в различни артикули и продукти на ръчното творчество.По време на събора майстори представиха по атрактивен начин автентична носия с шевици, части от носия или запазени фрагменти от шевица, миндерлък – кърпи, възглавници, ковьори. Всеки майстор на шевици бе подготвил име, информация за региона и възрастта ѝ, тъй като историята на носията или шевицата е най-интересна.

Бяха представени съвременна интерпретация на шевица (бижута, сувенири, дрехи, аксесоари и др.) Показани бяха занаяти и дейности, тематично свързани с елементите и мотивите, които са използвани във везбата - резбарство, килимарство, гайтанджийство, грънчарство, рисувана керамика и други художествени занаяти.


Снимки: Пламен Гутинов, Черноморие


В категории: Традиции , Добри Вести , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки