Хиляди се събраха в София за празника на розовия домат


Хиляди се събраха в София за празника на розовия домат
08 Септември 2018, Събота


Гости на Фестивала бяха и организаторите на празника на чушката и домата - Куртово Конаре Фест

Автор: Десант

Народни танци и хип хоп, неустоими розови домати, директно от полето, повече от 1 тон Юнашка лютеница и всенародно веселие разтърсиха Княжеската градина в центъра на столицата, ден преди нейния празник.

Розовият домат – любим и традиционен български зеленчук събра хиляди желаещи на първия Фестивал на розовия домат на 16 септември. Български фермери бяха предложили отгледани с много любов и внимание розови домати, а хората успяха да ги опитат, да поговорят с производителите, както и да вкусят неустоими доматени изкушения.

На сцената на Фестивала се изявяваха през целия ден изпълнителите от Blacky и Dance studio New eX, „Желязков денс груп“, лауреатите от Националния фестивал на клубовете за народни хора „Хоро се вие, извива“, както и изключителните музиканти от Духов оркестър „Виво Монтана“. Гостите на Фестивала извиха и най-дългото Доматено хоро, което остави без дъх любителите на хубавата народна музика.

17 ресторанта от третото издание на инициативата Sofia Restaurant Week се включиха в предизвикателството на организаторите на Фестивала да представят свои оригинални доматени рецепти, посветени на първия Фестивал на розовия домат на фотографска изложба.

Производителите на български розов домат са уверени, че тяхната продукция е вкусна и здравословна и поясниха защо – доматът е много нежен и ароматен, с тънка ципа, не е траен като предлаганите червени домати и трудно се транспортира и съхранява, и по тази причина – бързо се реализира и не заседява в магазините.

Гости на Фестивала бяха и организаторите на празника на чушката и домата - Куртово Конаре Фест, който всеки септември привлича производители, хора на изкуството и любители на добрата храна в столицата на розовия домат - Куртово Конаре.

Майсторът на Юнашката лютеница Ангел Ангелов даде възможност на гостите на Фестивала да се включат в подготовката й, както и да опитат от вкусния доматен продукт.



Въпреки че бе произведена 1 тон и 200 кг. лютеница, в края на празника цялото количество бе опитано и изядено. Ангелов издаде и „тайната“ на Юнашката лютеница – използвани са само български и качествени съставки –домати, чушки, патладжан и моркови, без олио и захар, и с малко сол, черен пипер и чесън на вкус.

Организаторите обещават, че следващото издание на Фестивала през 2018 г. ще бъде още по-богато и забавно, а много от участниците в него поискаха да има освен вкусни розови домати и други традиционни български храни и напитки.


В категории: Традиции , Добри Вести , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки