13 държави ще вземат участие в Панаира на занаятите в Етъра


13 държави ще вземат участие в Панаира на занаятите в Етъра
07 Септември 2018, Петък


Сред гостите ще има представители и от Южна Африка

Автор: Силвия Горанова

По традиция всяка година в началото на месец септември в Етнографски музей на открито „Етър“ се събират майстори от близо и далеч, за да представят своите занаятчийски умения и уникалните си изделия пред многобройните посетители на Международния панаир на традиционните занаяти.

Тази година майстори от 13 държави ще вземат участие в Панаира. Занаятчиите са от Азербайджан, Германия, Естония, Иран, Латвия, Литва, Република Южна Африка, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Унгария и България. 27 са чуждестранните гости, а 54 – българските.



Важен акцент по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти е Майсторската надпревара, която тази година е по каменоделство. В съвременността този занаят не е запазена територия само за мъжете, тъй като участие в надпреварата вземат и две жени.

В Младежката секция към Майсторската надпревара се включват трима ученици от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино.

Вечерта на 8 септември журито ще обяви решението си. Победителят от Майсторската надпревара става носител на голямата награда „Сребърна хлопка”, а от Младежката секция – на „Бронзова хлопка”.



На Международното изложение - базар на традиционни занаяти майсторите от 13 държави ще представят своите изделия пред посетителите в музея. В дните на Панаира е обособено изложение базар „АртЗона”, където съвременни творци представят свой прочит на традиционните занаяти.

Публиката може да види развитието и модерното приложение на различни стари техники за шиене, плетене и украса. През всеки от дните на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти ще има и богата фолклорна програма.

Официалното откриване е на 7 септември от 11,00 ч.


В категории: Традиции , Добри Вести , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки