Манол Розов загива геройски едва 25-годишен


Манол Розов загива  геройски едва 25-годишен
04 Септември 2018, Вторник


Войводата е един от изявените дейци на македоно-одринското революционно движение

Автор: Атанас Коев

На 3 септември се навършиха 115 години от смъртта на Манол Розов –  един от изявените дейци на македоно-одринското революционно движение.

Бъдещият бунтар е роден в костурското село Бобища (дн. село Верга, Гърция) през 1878 г. Той е брат на видния революционен деец от ВМОРО Михаил Розов.

Първоначално момчето учи в родното си село, а след това в трикласното училище в Костур. Впоследствие продължава образованието си в Солуската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Накрая се дипломира в Битолската българска класическа гимназия.

В началото на ХХ век Манол Розов е привлечен в редовете на революционната борба за освобождението на Македонския край. През 1901 г. при завръщането си от Гърция с товар оръжие е заловен от турските власти, като е съден и хвърлен в затвора на град Корча. След освобождаването си през октомври 1902 г. става за кратко учител в родното си село Бобища, но продължава активно да се занимава с революционна дейност.

Когато в началото на 1903 г. започва подготовката за Илинденско-Преображенското въстание видният македонски революционер се включва с всички сили в нея. Поради опасността да бъде заловен от османските власти през пролетта на 1903 г. минава в нелегалност. На Смилевския конгрес на ВМОРО е избран за член на Костурското горско началство.

След избухването на Илинденско-Преображенското въстание през лятото на 1903 г. войводата Манол Розов оглавява Бобищката чета. С нея участва в превземането на паланките Невеска и Клисура, сражавайки се смело с турския аскер.

В края на август 1903 г. заедно с Иван Попов и Лазар Поптрайков той застава начело на голям въстанически отряд. При опита им да преминат в Леринско и Прилепско четниците се срещат с османски войскови подразделения. Завързва се тежко сражение, при което на 3 септември 1903 г. войводата е покосен от вражески куршум на връх Сокле при воденското село Пожарско (дн. село Лутраки, Гърция) в планината Нидже.

Така само на 25-годишна възраст геройски загива един от видните дейци на македоно-одринското революционно движение в началото на ХХ век.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки