Защо сърбите си искат „откраднатия" от българите... сребърен сервиз за хранене на крал Петър


Защо сърбите си искат „откраднатия" от българите... сребърен сервиз за хранене на крал Петър
03 Септември 2018, Понеделник


„Любовта“ на съседите към чиниите и териториите е пословична - за тях и шопската салата е... сръбска, а шопите били „сръбско племе"

Автор: Иван Николов

Спомняте ли си думите на президента Александър Вучич, казани на 23 юни т.г. в Цариброд: „Ние, сърбите, обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите“? Той каза още, че сръбската държава по никакъв начин няма да толерира езика на омразата и действия, които водят до прояви от такъв характер.

За ония, които, макар и бегло, познават сръбско-българските отношения, това може да предизвика само горчива иронична усмивка.

Сръбската „любов“ към българите не може да се скрие. Вече десетилетия наред сръбският печат редовно излива „любовта" си към българските територии, културно-историческите паметници, музиката, фолклора, етнографията и какво ли не още.

На 23 август, белградското издание „Телеграф“ излезе с обширна статия според която „шопското“ население около Кюстендил, Самоков и Искърското дефиле в България, както и това в Кратово, Враня, Ниш и Пирот, „открай време“ се считало за „сръбско племе“, имало собствено национално самосъзнание, различавало се от българите и говорело на „призренско-тимошки диалект на сръбският език“!?

С цялата си манипулативност в статията се спекулира, че даже българите мразели шопите, които през 1836 г. поискали да се присъединят към Сърбия!? И накрая се твърди, че шопската салата си била „чисто сръбска“ и произхождала от Босилеградско!?

Няколко дена по-късно, същото издание публикува друга статия „Да питаме българите къде се намира откраднатият сервиз за хранене на крал Петър", изпълнена с омраза към България, в която българите се определят като крадци на кралското имущество. В статията има обидни квалификации от типа на „мръсната българска ръка, окупаторските войски, окупаторският печат...".

В текста се казва още, че „през 1916 г. българските окупационни войски са откраднали в сандъци „дизайнерския сребърен сервиз за хранене на крал Петър Караджорджевич", който по онова време струвал над 100 000 франка. „Всички тези предмети, които навремето са били собственост на сръбският кралски двор, днес принадлежат на българската държава".  На края авторът иска от България да им върне „откраднатият“ сервиз.

Това не е нищо ново за сръбският печат. Нова е само последната дата. Датата, която за кой ли пореден път показва, че сръбските журналисти са замръзнали във времето и все още оперират с пропагандните клишета от времето на Първата световна война. Извадени от времевия контекст и сложени в днешните рамки, техните писания няма как да се прочетат освен като обиден говор на омразата и неоснователни претенции към българската история и култура.

„Чисто сръбската“ шопска салата от чисто българският град Босилеград е „бисерът“ на статията, с която авторът ни засмива и удивлява с великосръбските си комплекси.

Да си искаш чиниите, лъжиците и вилиците на сръбският крал Петър, при положение, че си окупирал изконни български територии, към които един век провеждаш чисто колониална политика, наистина е върхът на безобразието. Безобразие, което просто плаче за остър и съкрушителен отговор от българска страна.


В категории: Новини , Коментари

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Rio
06.09.2018 06:26:43
9
1
Най добрия сърбин е мъртвия сърбин
4
Черноземски
05.09.2018 08:04:53
10
0
Срокът на Ньойския договор изтече преди 19 години, Сърбия трябва да върне отнетите по силата на този договор български земи!
3
Маринов
05.09.2018 06:03:41
8
0
Време е България да възстанови суверинитета си над Западните български покрайнини, неоснователно вече 100 години продължавани да бъдат окупирани от Република Сърбия!347
2
БГ
04.09.2018 08:21:03
1
4
Тъй де - краденото си е крадено. Трябва да се върне. Иначе прави лоша карма.
1
ОХРИДСКИ
03.09.2018 19:39:51
8
2
Сръбските гадове никога не трябва да бъдат в ЕС ,докато не върнат териториите на Българпия ,подарени им Русия през 1878г в Нишкия санджак и окупирани от Сърбия ,а това са територии равни на над 20 000 кв. км чисто български с чисто българско население ,насилствено посръбчено. БЪЛГАРИЯ ,НЕКИ СИ ВЗЕМЕМ ,ТОВА КОЕТИ НИ ПРИНАДЛЕЖИ-Моравската област ,Тимок и Пожаревац ,цяла Македония до Охрид и Грамос до устието на Алиакмон , до устието на Марица. Тогава маика България ще бъде обединена за всички свои чада и Българпия ще има територии от над 220 000 кв. км,което е близо да решенията на Цариградската конференция призната от Вееликите сили през 1870г. .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки