И повторните проби на морската вода край Созопол показаха: Няма замърсяване!


И повторните проби на морската вода край Созопол показаха: Няма замърсяване!
30 Август 2018, Четвъртък


Потвърждава се обаче минимално локално замърсяване с нефтопродукти единствено в района на разлива, непосредствено над потъналия кораб в акваторията на остров „Св. Иван“

Автор: Янко Крумов

След сигнала за нефтопродукти в морската вода край остров „Св. Иван“ от потъналия през 1921 г. американски кораб „Мопанг“, по заявка на БД „Черноморски район“ на 22 август повторно са взети проби в 4 пункта: непосредствено над потъналия кораб, до боновото заграждение, на един километър от брега на плаж „Черноморец” и на „Централен плаж Созопол”.

Анализът на пробите показва, че непосредствено извън ограждението на разлива и до морския плаж няма замърсяване на морската вода. Останалите изследвани показатели са под границата за определяне на метода за изпитване и отговарят на стандартите за качество на околната среда.

Потвърждава се минимално локално замърсяване с нефтопродукти единствено в района на разлива, непосредствено над потъналия кораб в акваторията на остров „Св. Иван“.

Извършено е изследване за наличие на нефтопродукти, полихлоробифенили, бензен, етилбензен, толуен, стирен, аценафтен, аценафтилен, флуорен, фенантрен, флуорантен, антрацен, нафтален, бензо(а)пирен, бензо(b)флуорантен, бензо(k)флуорантен, бензо(g,h,i)перилен, хризен, бензо(а)атрацен.

Резултатите от изпитването са сравнени с нормите на Наредба Н-4/ 2012 г. за характеризиране на повърхностните води и Наредбата за стандарти за качество на околната среда за приоритетни вещества и други замърсители.

Резултатите от взетите проби от морската вода от плажовете „Корал“ и „Алепу“ са под границата за определяне на метода за изпитване и отговарят на стандартите за качество на околната среда по всички изследвани показатели.


В категории: Новини , Природа

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на БългарСКО
30.08.2018 12:36:04
0
0
Вижте какво наистина правят българските турци, например един от техните ръководители Лютви Местан, който е дал интервю на националната, тоест държавна/официална информационна агенция на Румъния, Аджерпрес в който почернява България за това че дискриминирала несъществуващите [национални или етнически] малцинства. Той знае много добре че в България няма такова нещо (както и в Гърция, Франция) защото признаване на национални малцинства означава даване на колективни права, което е в противоречие с международното право. Например в БЮРМ/Македония където се признават такива малцинства има албански, сръбски и т.н. политически партии които колективно представляват етническите албанци, сърби и т.н. Няма една сръбска политическа партия за всеки един етнически сърбин в БЮРМ, значи става дума за колективни права. Вижда се опитът на Румъния чрез своята държавна (!) информационна агенция за почерняване на България а също, което е много по-важно, за съюзиране с Турция срещу България за евентуална бъдеща съвместна кражба от български територии (Южна Добруджа за Румъния, югоизточна България за Турция). Освен това даването под международен съд на Бг. от страна на Рум. за крадене на българска черноморска територия има като цел Рум. да стане пряк черноморски съсед на Турция, което би означавало обикаляне на Бг. от бъдещи газо- и нефтопроводи идващи от Турция. Тези спорни 17 кв. км. от черноморски териториални води принадлежат на Бг. Бг. да даде други 17 кв. км. на Румъния които не са по водната бг-турска граница, ако наистина би се доказало че те би трябвало да принадлежат на Рум. В знак на приятелство и добросъседство тя би трябвало да приема размяна на равни по площ територии. Но няма нужда Бг. да отстъпи територии защото Румъния вече е спечелила 9700 кв. км. от Украйна с "аргумента" че Змийският Остров няма природни източници от вода и следователно не би трябвало да служи за определяне черноморска граница между двете страни. Това не нулен "аргумент" понеже Сингапур също няма природно водни източници и все пак има териториални води. По същата "логика" би трябвало Сингапур да бъде лишена от тях и те да бъдат дадени на съседи на тази страна.
https://www.agerpres.ro/externe/2013/05/06/corespondenta-in-bulgaria-exista-o-discriminare-ascunsa-fata-de-minoritati-sustine-liderul-partidului-etnicilor-turci-11-35-16
За съжаление интервюто на Лютви Местан с държавната новинарска агенция на Румъния Аджерпрес/Agerpres е изтрито от интернет и не може да бъде възстановено даже чрез сайта archive.org (Internet Archive Wayback Machine). Замислете се защо? Поради страха от българските власти, разбира се,
В същата съвместна анти-българска и анти-украинска (Турция има териториални претенции към Крим) насока излгежда че е и създаването на румънска версия, румънски вариант на (бившия) турски вестник Заман:
http://zamanromania.ro/80-de-ani-de-la-moartea-reginei-maria-muzeul-national-cotroceni/
По друга тема: България да иска от Румъния половина от акваторията която Румъния успя да открадне от Украйна с "аргумент" че Змийскиат Остров (украинска територия) не е остров, а скално образувание, тоест скала, голям камък (като наистина няма източници на природна вода) и според международното морско право не може да служи за определяне (черно)морксата граница между двете страни, така че Украйна беше принудена да предаде на Румъния 9700 км2 от нейната акватория.
Обаче има прецедент: друго скално образуване, Сингапур, което също не е остров понеже му липсват източници от природна вода има акватория, териториални води въпреки че не е остров.
Така че американските адвокати на Украйна или не знаеха за сингапурския прецедент, или не беше сигурно (когато течеше този международен процес между Украйна и Румъния) дали про-Западните политически "актьори" (партии, лица) щяха да спечелят геополитическата игра в Украйна, като нейните американски адвокати решиха по-добре да не използват аргумента със сингапурския прецедент (или може би про-руските политически сили се бяха възстановили и пре-спечелили властта (чрез Янукович).
Така или иначе Румъния неоснователно и несправедливо спечели този процес и открадне 9700 км2 от украинската акватория а сега, щом решението на международния съд е окончателно и Украйна не може повече да си върне акваторията (поне така знам аз), България би трябвало да получи от Румъния половината от площта която Румъния е успяла да открадне от Украйна.


Emisiune Tv despre românii din Bulgaria la Digi24 Craiova
Vineri, 06 Iulie 2018
http://rgnpress.ro/rgn_18/categorii/reportaj/28117-2018-07-06-07-02-33.html
Нов анти-български репортаж по румънска телевизия. Диджи ТВ е частна телевизия, поне официално но много е заразена от румънски разузнавачи. Има румънски разузнавачи по всичките телевизии за новини и политика в Румъния, също и по националната обаче тази като че ли е една от най-засегнатите от шпиони.
Малко по-стари но все пак скорошни:
12 Април 2017, Сряда
Румънската национална телевизия завъртя антибългарска поредица
http://www.desant.net/show-news/39198
30 Aprilie 2017, 20:44 (actualizat 30 Aprilie 2017, 21:13)
Litigiu româno-bulgar pentru un perimetru strategic de 17 kilometri pătraţi, în dreptul Cadrilaterului
Румънско-български спор за СТРАТЕГИЧЕСКИ периметър (тоест акватория) от 17 км2 които се намират пред/отсреща "Кадрилатер-а" (=Четириъгълника, румънско погрешно название на Южна Добруджа, първоначално означаващо територия между Силистра, Русе, Шумен и Варна, от които Румъния успя да открадне само част, включително г. Силистра)
http://stiri.tvr.ro/litigiu-romano-bulgar-pentru-un-perimetru-strategic-de-17-kilometri-patrati--in-dreptul-cadrilaterului_817130.html#view
Marţi, 02 Mai 2017
Pe lângă problema minorității române, litigiu româno-bulgar pentru un perimetru strategic de 17 kilometri pătrați, în dreptul Cadrilaterului
http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24643-2017-05-02-09-30-07.html?jjj=1515595901725&jjj=1535599611166
Какво може да направи България:
Нашествието на румънските емисари у нас
http://www.desant.net/show-news/24872
Румънизирани цигани натискат училищата в Добруджа да въвеждат часове по „майчин език“
http://www.desant.net/show-news/39011
1. Във връзка с "румънското национално малцинство" в България. Няма такова нещо. Признаването му би означавало даване колективни права на етническите румънци, което е в разрез с международното право. Има само румънска етническа общност, а не и малцинство.
Например: в БЮРМ има 3-4 албански политически партии. Това означава че всяка една от тях представлява колективно по няколко десетки/стотици хиляди етнически албанци (с право на гласуване) и техните деца (които нямат право за гласуване). Освен това има поне 2 прецедента за непризнаване национални малцинства: Франция и Гърция.
Освен това, на румънските власти не им пука от етнически румънци в България, те само ги използват за да създадат проблеми във вашата страна, за да се спре доброволното асимилиране/вливане/сливане на власите и (още по-важно) на многобройните влашки цигани или румъно-езични такива в българската нация. Влашките цигани са христяни, много по-цивилизовани са от другите и доброволно се българизират понеже живеят в България и българите за тях са престижен народ, понеже са държавотворци.
През Втората Световна Война румънското правителство е изгонил част от тях в Приднестровието, в концлагери, като не е направил никаква разлика между румъо-езични цигани и другите, за огромното разочарование и безнадеждност на първите.
В Румъния и понастоящем нито един румънец не смята румъо-езичните цигани за румънски, а само за цигани.
Мисля че и в България (където има твърде малко българо-езични цигани) нито един българин не ги смята тези хора за българи.
2. Във връзка с румънските териториални претенции към част от българските териториални черноморски води. Ако румънците успяват да крадат тези води Румъния ще стане пряк съсед на Турция по морето (поне така съм научил от румънец, не знам дали това е вярно или не), което на практика означава обикаляне на България от всички бъдещи газо- и нефтопроводи идващи от Турция към Европа. Всичките ще минат или през Гърция, или през Румъния.
Преди малко години Румъния даде на (международен) съд Украйна за част от украинските икономически води с "аргумента" че Змийският Остров (украинска територия която определяше границата между двете държави и за водите от икономическо изключване) всъхтност не е никакъв остров а скала, скално образуване (тоест голям камък), понеже няма източници от природна вода. Делото беше спечелено от Румъния въпреки че има прецедент (поне един): Сингапур също няма такива неща и не само че има териториални води, а и водеше дело с Малайзия за определяне морска граница. Малайзия дори признава "справедливостта" на сингапурските "аргументи" и през 2017 делото е спечелен от Сингапур.
Така че, вместо на Сингапур да му се отнемат всичките териториални води, тази страна успява да си ги увеличи.
Така че Румъния е спечелила от Украйна 9 700 кв. км. в резултат на "погрешното" съдене на международния трибунал. Струва ми се че това (окончателното решение на съда) е станало точно по времето на председателството на Янукович, про-руски украинец (или нещо повече: етнически руснак от Украйна), а това беше наказване на Украйна за това че не беше про-американска, про-западноевропейска страна. Щом Румъния нелегално притежава 9 700 кв. км. от украинска територия, няма как да има претенции към 17-те кв. км. от България.
3. Румъния трябва да върне на България всичките мощи на Свети Димитър Басарбовски, български светец станал покровител на Букурещ. Тези мощи не бяха купени от монастира Басарбово, който беше единствения техен стопанин а (доколкото ми е известно) от етнически българин живеещ в Румъния или от член(ове) на руската армия която ги беше "спасила" от турците, тоест от хора които нямаха никакво юридическо и морално право да ги продадат.
Singapore Has No Natural Water Supply, but the Country Isn’t Going Thirsty
http://www.takepart.com/article/2015/11/05/singapores-solution-water-crisis
Verdict la Haga: România a câştigat 9.700 km pătraţi de platou continental, 79% din suprafaţa disputată
https://www.antena3.ro/actualitate/verdict-la-haga-romania-a-castigat-9-700-km-patrati-de-platou-continental-79-din-suprafata-disputata-63647.html
7 ani de la câştigarea procesului de la Haga. România şi-a extins drepturile de suveranitate prima oară din 1918
https://www.romaniatv.net/7-ani-de-la-castigarea-procesului-de-la-haga-romania-si-a-extins-drepturile-de-suveranitate-prima-oara-din-1918_272049.html
https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/01/world-court-drops-malaysia-singapore-territorial-dispute/
https://www.nytimes.com/2007/03/15/world/asia/15iht-singapore.4922379.html
https://www.quora.com/Does-Singapore-have-friendly-neighbors
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ri.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mk.html
http://www.fsmitha.com/world/singapore.htm
По въпроса за опитването на Румъния да краде част от териториалните води на България с цел да стане директен съсед на Турция за в бъдеще газопроводите и нефтопроводите да ви обикалят трябва да се каже че Румъния нелегално, неправилно е спечелила международния процес с Украйна за територилни черноморски води с "аргумента" че Змийският Остров не бил остров а скално образувание (защото нямал източници от природна вода) и не можел да служи за граница между тези 2 страни. По същата "логика" страната Сингапур, която също няма такива източници, би трябвало да бъде лишена от нейните териториални води а те да бъдат предоставени на нейните съседи.
Освен това, доколкото ми е известно, през 1940 г., когато Румъния беше принудена да ви върне Южна Добруджа, българските власти са направили редица малки отстъпки в полза на Румъния, например свободно пътуване на румънски граждани от новата (за 1940 г., иначе старата, преди 1913 г. съществувала) бг-румънска граница до Тутракан, нещо касаещо морския фар в Шабла и Калиакра и т.н. Не знам дали тези малки отстъпки наистина са били имплементирани в условие на започването на Втората Световна Война. Ако не, то можете сега да ги имплементирате.
По-подобрно за тази тема в книгата: Tratatul între România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 : Trecut şi prezent, автор: Aurel Preda-Mătăsaru
https://lege5.ro/Gratuit/g42dknrx/tratatul-intre-romania-si-bulgaria-semnat-la-craiova-la-7-septembrie-1940-precum-si-anexele-sale&d=2017-04-28/3
http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24643-2017-05-02-09-30-07.html?jjj=1515595901725
http://www.takepart.com/article/2015/11/05/singapores-solution-water-crisis
https://www.antena3.ro/actualitate/verdict-la-haga-romania-a-castigat-9-700-km-patrati-de-platou-continental-79-din-suprafata-disputata-63647.html
"Domnule Președinte,
Am onoarea a Vă comunica cele ce urmează:
Ținând seamă de dorința Guvernului Român, Guvernul Bulgar este hotărît să acorde înlesniri deosebite persoanelor ce călătoresc în automobile de turism pe șoseaua Turtucaia (Toutrakan) - Silistra, în privința trecerii și a formalităților vamale.
Comisiunea mixtă, prevăzută la articolul VI al Tratatului încheiat la Craiova între România și Bulgaria, va fi însărcinată cu elaborarea unui regulament cu privire la înlesnirile de mai sus, precum și la durata lor.
Vă rog să primiți, Domnule Președinte, încredințarea înaltei mele considerațiuni."
Чия е Добруджа?
http://www.chitatel.net/forum/topic/16939-%D1%87%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки