Що е то опорно-двигателен механизъм и какво общо има той с черноморската луга


Що е то опорно-двигателен механизъм и какво общо има той с черноморската луга
Снимки: Десант
30 Август 2018, Четвъртък


Какво знаят от фондация "Биоразнообразие" за човешката анатомия и какво съветва ревматологът хората, решили да се лекуват край Бургаските солници

Автор: Диана Славчева

И децата знаят, че солодобивът е един от най-старите поминъци край морето. Но като пораснат, същите тези малчугани разбират, че солниците могат да предложат и още едно голямо природно богатство - черноморската лечебна кал и луга.

Специално край Бургас, с тях са пълни няколко байсейна, до които достъпът е напълно свободен и това привлича тук, край Атанасовското езеро, хиляди хора от близо и далеч, почитатели на лечението с тези ценни дарове на природата.

Апропо, още през 1942 г. лугата и калта от Бургаските солници са изследвани в немска лаборатория, която установява, че качествата им са несравними с всички други находища по света.

Та тези ентусиазирани да намерят лек за болежките си люде се изправят пред голяма информационна табела, която им обяснява ползите от кало- и луголечението.

Какъв е обаче потресът на мнозина от тях, които прочитат на нея, че черноморската луга е с доказан медицински ефект при "лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния МЕХАНИЗЪМ"?!



Възмутени от фрапиращото невежество посетители, коментират във "Фейсбук": "Видно от текста не става дума за човешка анатомия, ми за някаква механика. Тъй че всеки робот с дискова херния да се чувства призован да се кисне в лугата".

В енциклопедиите ясно и точно е речено, че "механизъм" е: "механично устройство, което изпълнява механични движения с оглед преобразуването на енергията на външен източник в някакъв вид полезна работа. Под този термин обикновено се разбира система от изкуствено създадени тела, съединени подвижно, така че да се осъществява точно определено движение за реализация на точно определена цел".

И още: "По-общо понятието може да се разглежда като съвкупността от частите в една цяла машина или в машинни възли, които са със строго определени функции и състояния - едни са неподвижни, други двигателни, а третата група е съставена от водими детайли или машинни възли, които реализират основното действие по предназначението на машината".

Очевидно обаче, за "специалистите" от Българска фондация "Биоразнообразие", чието дело е въпросната информационна табела, човешкото тяло притежава "опорно-двигателен механизъм" от най-различни чаркове, та едва ли не лугата ги смазва като грес, предотвратявайки скърцането им.



"Съхраняването на природните ресурси, промяната на отношението към защитените територии и защитените видове и осъзнаването на възможностите, ползите и отговорностите към тях, е нашата мисия" - твърдят от въпросното НПО. Бихме ги посъветвали да включат към мисията си и ограмотяването си, така че да не разпространяват нелепи твърдения в нагледните си материали.

Иначе лугата, освен за здравословни проблеми на опорно-двигателния АПАРАТ, действа благоприятно и "при кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания", допълват от фондацийкатаа в същата тази табела.

Но от "Биоразнообразие" някак си са пропуснали да информират посетителите на този своеобразен спа център под открито небе, че прилагането на лугата има и много противопоказания. На табелата им единствено лаконично се предупреждава да не се стои в нея повече от 20-30 минути, "за да не се претоварва сърцето.“

Ревматологът д-р Мария Недкова обаче предупреждава, че терапията с черноморската луга е изключително вредна за пациентите със заболяванията на венозните и артериалните съдове,  включително с тромбози и разширени вени (опа! - нали беше полезна за тях).

Д-р Недкова съветва лугата да не се използва и от хора в напреднала възраст, страдащи от епилепсия и със сериозни кожни заболявания.

"Специално като ревматолог аз мога да препоръчам на пациентите с дегенеративни проблеми - с коксартроза, артрози с дегенерации на гръбначния стълб, така наречената спондилоартроза със засягане на дисковете на гръбначния стълб и т.н., да посещават солниците, само когато заболяването не е в остра фаза. Т.е. забранява се ползването на луга при обострянето на основното заболяване, защото състоянието може да се влоши или оплакванията да се засилят" - категорична е д-р Недкова.

Нейният съвет е желаещите да се ползват от това природно богатство най-напред да се консултират с лекар, например физиотерапевт.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки