От РИОСВ-Бургас са категорични: Решението за застрояването на Силистар е незаконно


От РИОСВ-Бургас са категорични: Решението за застрояването на Силистар е незаконно
Снимка: Бивол
29 Август 2018, Сряда


То е взето в нарушение на ЗУТ и други действащи в страната закони

Автор: Десант

След проверка на обстоятелствата по решение на Общинския съвет в Царево за разрешение за изработване на проект на план за застрояване за поземлен имот в местността Силистар край граничното село Резово, директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова е изпратила писма до министъра на регионалното развитие и благоустройството и бургаския областен управител.

С тях шефката на бургаската екоинспекция ги уведомява, че с взетото решение е допуснато нарушение на Закона за устройство на територията. Заданието за изработване на проекта на плана на застрояване за имота е следвало да бъде внесено в РИОСВ-Бургас за определяне на приложимите процедури по реда на законите за опазване на околната среда и този за биологичното разнообразие.

Става въпрос за скандално задвижената за нула време от Община Царево процедура за даване на зелена светлина за изграждане вилно селище от 22 декара в непосредствена близост до плажа „Силистар“, намиращ се в Природен парк „Странджа" и явяващ се част от европейската екомрежа НАТУРА 2000.

Докладната за незаконната промяна на устройствения план бе на кмета на Царево Георги Лапчев и бе разгледана на заседание на общинския съвет в петък – 24 август, оповести сайтът „Биволъ" в миналия четвъртък.

Терените зад плажната ивица на Силистар по времето на социализма са били на местното ТКЗС и върху тях е имало свинарници. Те не са предвидени за застрояване в териториалния устройствен план на община Царево от 1998 г., нито в Общия устройствен план от 2008 г. Липсва и в последния вариант на ОУП от 2018 г. - в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство.

В съседство на предлагания за застрояване терен се намират имоти, придобити, според „Бивол", с неправомерни действия от лица и фирми, свързани пряко или косвено с депутата от ДПС Йордан Цонев и арх. Калин Тихолов, чието име пък бе замесено в скандали с одобрени от него проекти за строежи в парк „Странджа" и върху пясъчни дюни.

След като се даде гласност на нечитавото намерение да се застроява Силистар, премиерът Бойко Борисов, бидейки лидер на ГЕРБ, от която партия е и царевския кмет, му разпореди да „задържи"
реализацията на плана за строежи край девствения плаж.


Това стана часове след като в петък общинският съвет в Царево одобри предложението на Лапчев да се изработи план за изграждането на двуетажни вили върху въпросния терен.

От управляващата партия посочиха, че „задържането" ще продължи „до пълното убеждаване на
обществеността в правотата на това решение на Общински съвет – Царево"
.

Уви, с днешното писмо на РИОСВ-Бургас истината се каза в прав текст, а тя е, че взетото решение е в нарушение със съществуващите в страната ни закони.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
30.08.2018 04:48:15
0
0
Emisiune Tv despre românii din Bulgaria la Digi24 Craiova
Vineri, 06 Iulie 2018
http://rgnpress.ro/rgn_18/categorii/reportaj/28117-2018-07-06-07-02-33.html

Нов анти-български репортаж по румънска телевизия. Диджи ТВ е частна телевизия, поне официално но много е заразена от румънски разузнавачи. Има румънски разузнавачи по всичките телевизии за новини и политика в Румъния, също и по националната обаче тази като че ли е една от най-засегнатите от шпиони.

Малко по-стари но все пак скорошни:
12 Април 2017, Сряда
Румънската национална телевизия завъртя антибългарска поредица
http://www.desant.net/show-news/39198
30 Aprilie 2017, 20:44 (actualizat 30 Aprilie 2017, 21:13)
Litigiu româno-bulgar pentru un perimetru strategic de 17 kilometri pătraţi, în dreptul Cadrilaterului
Румънско-български спор за СТРАТЕГИЧЕСКИ периметър (тоест акватория) от 17 км2 които се намират пред/отсреща "Кадрилатер-а" (=Четириъгълника, румънско погрешно название на Южна Добруджа, първоначално означаващо територия между Силистра, Русе, Шумен и Варна, от които Румъния успя да открадне само част, включително г. Силистра)
http://stiri.tvr.ro/litigiu-romano-bulgar-pentru-un-perimetru-strategic-de-17-kilometri-patrati--in-dreptul-cadrilaterului_817130.html#view
Marţi, 02 Mai 2017
Pe lângă problema minorității române, litigiu româno-bulgar pentru un perimetru strategic de 17 kilometri pătrați, în dreptul Cadrilaterului
http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24643-2017-05-02-09-30-07.html?jjj=1515595901725&jjj=1535599611166

Какво може да направи България:

Нашествието на румънските емисари у нас
http://www.desant.net/show-news/24872
Румънизирани цигани натискат училищата в Добруджа да въвеждат часове по „майчин език“
http://www.desant.net/show-news/39011

1. Във връзка с "румънското национално малцинство" в България. Няма такова нещо. Признаването му би означавало даване колективни права на етническите румънци, което е в разрез с международното право. Има само румънска етническа общност, а не и малцинство.
Например: в БЮРМ има 3-4 албански политически партии. Това означава че всяка една от тях представлява колективно по няколко десетки/стотици хиляди етнически албанци (с право на гласуване) и техните деца (които нямат право за гласуване). Освен това има поне 2 прецедента за непризнаване национални малцинства: Франция и Гърция.
Освен това, на румънските власти не им пука от етнически румънци в България, те само ги използват за да създадат проблеми във вашата страна, за да се спре доброволното асимилиране/вливане/сливане на власите и (още по-важно) на многобройните влашки цигани или румъно-езични такива в българската нация. Влашките цигани са христяни, много по-цивилизовани са от другите и доброволно се българизират понеже живеят в България и българите за тях са престижен народ, понеже са държавотворци.
През Втората Световна Война румънското правителство е изгонил част от тях в Приднестровието, в концлагери, като не е направил никаква разлика между румъо-езични цигани и другите, за огромното разочарование и безнадеждност на първите.
В Румъния и понастоящем нито един румънец не смята румъо-езичните цигани за румънски, а само за цигани.
Мисля че и в България (където има твърде малко българо-езични цигани) нито един българин не ги смята тези хора за българи.
2. Във връзка с румънските териториални претенции към част от българските териториални черноморски води. Ако румънците успяват да крадат тези води Румъния ще стане пряк съсед на Турция по морето (поне така съм научил от румънец, не знам дали това е вярно или не), което на практика означава обикаляне на България от всички бъдещи газо- и нефтопроводи идващи от Турция към Европа. Всичките ще минат или през Гърция, или през Румъния.
Преди малко години Румъния даде на (международен) съд Украйна за част от украинските икономически води с "аргумента" че Змийският Остров (украинска територия която определяше границата между двете държави и за водите от икономическо изключване) всъхтност не е никакъв остров а скала, скално образуване (тоест голям камък), понеже няма източници от природна вода. Делото беше спечелено от Румъния въпреки че има прецедент (поне един): Сингапур също няма такива неща и не само че има териториални води, а и водеше дело с Малайзия за определяне морска граница. Малайзия дори признава "справедливостта" на сингапурските "аргументи" и през 2017 делото е спечелен от Сингапур.
Така че, вместо на Сингапур да му се отнемат всичките териториални води, тази страна успява да си ги увеличи.
Така че Румъния е спечелила от Украйна 9 700 кв. км. в резултат на "погрешното" съдене на международния трибунал. Струва ми се че това (окончателното решение на съда) е станало точно по времето на председателството на Янукович, про-руски украинец (или нещо повече: етнически руснак от Украйна), а това беше наказване на Украйна за това че не беше про-американска, про-западноевропейска страна. Щом Румъния нелегално притежава 9 700 кв. км. от украинска територия, няма как да има претенции към 17-те кв. км. от България.
3. Румъния трябва да върне на България всичките мощи на Свети Димитър Басарбовски, български светец станал покровител на Букурещ. Тези мощи не бяха купени от монастира Басарбово, който беше единствения техен стопанин а (доколкото ми е известно) от етнически българин живеещ в Румъния или от член(ове) на руската армия която ги беше "спасила" от турците, тоест от хора които нямаха никакво юридическо и морално право да ги продадат.
Singapore Has No Natural Water Supply, but the Country Isn’t Going Thirsty
http://www.takepart.com/article/2015/11/05/singapores-solution-water-crisis
Verdict la Haga: România a câştigat 9.700 km pătraţi de platou continental, 79% din suprafaţa disputată
https://www.antena3.ro/actualitate/verdict-la-haga-romania-a-castigat-9-700-km-patrati-de-platou-continental-79-din-suprafata-disputata-63647.html
7 ani de la câştigarea procesului de la Haga. România şi-a extins drepturile de suveranitate prima oară din 1918
https://www.romaniatv.net/7-ani-de-la-castigarea-procesului-de-la-haga-romania-si-a-extins-drepturile-de-suveranitate-prima-oara-din-1918_272049.html
https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/01/world-court-drops-malaysia-singapore-territorial-dispute/
https://www.nytimes.com/2007/03/15/world/asia/15iht-singapore.4922379.html
https://www.quora.com/Does-Singapore-have-friendly-neighbors
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ri.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mk.html
http://www.fsmitha.com/world/singapore.htm

По въпроса за опитването на Румъния да краде част от териториалните води на България с цел да стане директен съсед на Турция за в бъдеще газопроводите и нефтопроводите да ви обикалят трябва да се каже че Румъния нелегално, неправилно е спечелила международния процес с Украйна за територилни черноморски води с "аргумента" че Змийският Остров не бил остров а скално образувание (защото нямал източници от природна вода) и не можел да служи за граница между тези 2 страни. По същата "логика" страната Сингапур, която също няма такива източници, би трябвало да бъде лишена от нейните териториални води а те да бъдат предоставени на нейните съседи.
Освен това, доколкото ми е известно, през 1940 г., когато Румъния беше принудена да ви върне Южна Добруджа, българските власти са направили редица малки отстъпки в полза на Румъния, например свободно пътуване на румънски граждани от новата (за 1940 г., иначе старата, преди 1913 г. съществувала) бг-румънска граница до Тутракан, нещо касаещо морския фар в Шабла и Калиакра и т.н. Не знам дали тези малки отстъпки наистина са били имплементирани в условие на започването на Втората Световна Война. Ако не, то можете сега да ги имплементирате.
По-подобрно за тази тема в книгата: Tratatul între România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 : Trecut şi prezent, автор: Aurel Preda-Mătăsaru
https://lege5.ro/Gratuit/g42dknrx/tratatul-intre-romania-si-bulgaria-semnat-la-craiova-la-7-septembrie-1940-precum-si-anexele-sale&d=2017-04-28/3
http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24643-2017-05-02-09-30-07.html?jjj=1515595901725
http://www.takepart.com/article/2015/11/05/singapores-solution-water-crisis
https://www.antena3.ro/actualitate/verdict-la-haga-romania-a-castigat-9-700-km-patrati-de-platou-continental-79-din-suprafata-disputata-63647.html
"Domnule Președinte,
Am onoarea a Vă comunica cele ce urmează:
Ținând seamă de dorința Guvernului Român, Guvernul Bulgar este hotărît să acorde înlesniri deosebite persoanelor ce călătoresc în automobile de turism pe șoseaua Turtucaia (Toutrakan) - Silistra, în privința trecerii și a formalităților vamale.
Comisiunea mixtă, prevăzută la articolul VI al Tratatului încheiat la Craiova între România și Bulgaria, va fi însărcinată cu elaborarea unui regulament cu privire la înlesnirile de mai sus, precum și la durata lor.
Vă rog să primiți, Domnule Președinte, încredințarea înaltei mele considerațiuni."

Чия е Добруджа?
http://www.chitatel.net/forum/topic/16939-%D1%87%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки