Учени откриха нов биологичен вид, който се среща единствено в Странджа


Учени откриха нов биологичен вид, който се среща единствено в Странджа
28 Август 2018, Вторник


Става дума за непозната никъде другаде по света къртица, при която клепачите са изцяло сраснали и очите остават под кожата

Автор: Десант

Нов вид бозайник, открит наскоро, се среща само в района на Странджа планина – българската и турската част, и никъде другаде в света. Това е изцяло нов за науката биологичен вид, нов вид къртица, разказа в предаването „Тази сутрин” по bTV д-р Недко Недялков, биолог от Природонаучния музей в София и част от екипа учени, открили бозайника.

"Самото проучване стартира през 2011 г., когато случайно открихме един мъртъв екземпляр. Направихме подробно изследване и още тогава знаехме, че има нещо ново на територията на нашата страна", разказа д-р Недялков.

"Поради различни причини, основно от финансово естество, това откритие се забави, докато не решихме с колегата от Словения Борис Крищуфек да го финализираме. Така миналата година двамата се организирахме самостоятелно, събрахме допълнителен материал, направихме генетични изследвания в чужбина, сравнихме ги с всички известни къртици в Европа и в района и се оказа наистина нещо ново.

При този вид клепачите са изцяло сраснали, очите остават под кожата. Самите те са много малки, с размерите на глава на карфица", допълни биологът.


В категории: Новини , Парадокси , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки