Вече шест са разкритите басейни в императорските терми в Хисаря


Вече шест са разкритите басейни в императорските терми в Хисаря
Снимки: Авторът
25 Август 2018, Събота


Древният балнеолечебен комплекс е единственият в Европа, в който и днес може да се проследи пътя на минералната вода от естествените й извори през водопроводите и басейните към античната канализация

Автор: Диана Славчева

Шест са вече разкритите басейни в едни от най-големите римски бани на Балканите - тези в Хисаря. Пред дни екипът от археолози под ръководството на директора на Археологическия музей в известния ни курорт - доц. д-р Митко Маджаров, разкри сред останките от императорските терми в античния Диоклецианопол нови два басейна и части от водопроводната система, която ги е захранвала с минерална вода.

 

Банският комплекс датира от средата на II век. През епохата на късната античност основаният от император Диоклециан римски град е бил третият по големина в провинция Тракия след Филипополис (дн. Пловдив) и Берое (дн. Стара Загора). А богатото термоминерално находище тук го е превърнало в най-големия балнеолечебен център в Източнобалканските римски провинции.



Но в началото край  минералните извори, когато римляните започнали изграждането на термите, съществувало и светилище на нимфите. През миналата година е намерена изящна оброчна плочка на трите богини на водата, които тук били считани и за покровителки на дърветата.



Басейните в този величествен някогашен СПА комплекс са били облицовани с мрамор - част от  настилките са добре запазени, както и парчета от мраморните первази на съоръженията.

Водата в тях бликала през чучури, оформени като лъвски глави - една от тях е открита през миналата година и е изложена в музейната експозиция в града.



А един от реставрираните вече басейни е украсен с нейно точно копие. 



Амбицията на доц. д-р Митко Маджаров е да възстанови комплекса така, както е функционирал и в древността.


доц. д-р Митко Маджаров

Факт е, че една голяма част от старата канализационна система е запазена и на практика функционира и днес, така че няма да е проблем идеята му да се реализира. Апропо, тези терми са единствените в Европа, в които и сега може да се проследи пътя на минералната вода от естествените й извори през водопроводите, басейните и преливниците към античната канализация 

В момента обаче целта на археолозите е да направят възможно най-много проучвания и разкрития на обекта, за да може догодина, когато Пловдив ще е световна столица на културата, този уникален древен балнеолечебен комплекс да привлече още повече туристи - и българи, и чужденци.




В категории: Добри Вести , Античност , Археология , Забележителности

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Приятел на България
27.08.2018 06:28:24
0
0
Сръбските претенции към БЮРМ продължават:
Град "Скоплье": град цара Душана и Бранислава Нушича!!!
Това са официални претенции понеже идват от директора на канцеларията за Косово (!!!) (не знам що имат общо Косово с БЮРМ), официално лице на Сърбия (няма значение че самото Косово вече не сръбска територия) и са излъчени от държавната сръбска телевизия.
Време е България да следи примера на Словения и да си вземе Западните Покрайнини от Сърбия защото очевидно е че тази страна ще продължи да направи всичко възможно БЮРМ да не се върне към своята българщина. България има право на вето към членството на Сърбия в ЕС.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3018254/djuric-srbi-u-makedoniji-kao-spona-izmedju-dve-drzave.html

Makedonija: ime, istorija, NATO
https://www.youtube.com/watch?v=S1oLqJvW6Zw

Западните покрайнини бяха дадени на Сърбия от победителите в Първата Световна Война поради оплакването на сърбите че българите бяжа ги атакували и през 1913 и през 1915 г., а и през 1885 г., за да имат те стратегическа граница и буфер за отбрана при евентуалното ново българско нападение. Понастоящем няма такава възможност България да нападне Сърбия, така че няма повече основания/аргументи Западните Покрайнини да не бъдат върнати на България.
1
Приятел на България
26.08.2018 15:05:19
1
0
БНТ заедно с български академици по история от БАН да предложат на "Македонската" Национална Телевизия и на "М"АНУ дебати по история които да се проведат "на живо" и излъчват същевременно по и двете национални телевизии в "прайм тайм", в най-гледаното време като изпълнение на духа на договора за приятелство. Защо не заседанията на комисиите по (обща) история да се превърнат в телевизионни дебати по и двете националните телевизии?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки