На чаша медовина и залък имперски хляб край Траянови врата


На чаша медовина и залък имперски хляб край Траянови врата
Снимки: Авторът
18 Август 2018, Събота


В едноименния проход, където Самуил разбива войските на Василий II, тече поредното издание на Фестивала на късноантичното и средновековно наследство

Автор: Диана Славчева

Сред руините на крепостта Стенос тази събота са разположени средновековни лагери и занаятчийски работилници, разхождат се мъже с лъкове, нагиздени в старинни доспехи, а на триножници, опънати над огньовете, къкрят гозби, каквито са слагали на трапезата си в късната античност...



Не, оттук не е минала машината на времето. Просто древният кастел, строен в далечния V в., е сцената, на която на 18 и 19 август се провежда поредното издание на Фестивала на късноантичното и средновековно наследство „Траянови врата - величие и памет".



Тук, в едноименния проход, преди 1032 години, на 17 август 986 г., българската войска постига една от най-знаменитите победи в нашата история, след като цар Самуил разбива на пух и прах армията на византийския император Василий II.

Посетителите на фестивала, представящ бита и традициите на обществата, използвали укреплението през вековете, имат щастието да отпият глътка медовина - една от най-древните алкохолни напитки, за която археологическите сведения датират от 7000 пр.Хр. Това е вино, получено от мед, което ферментира от 2 до 4  месеца и отлежава поне две години, преди да се пие.

За мезе на територията на крепостта може да се вземе съвсем съвременно кебапче или кюфте - няма как, скарата неизменно присъства на такива събития, но в същото време се предлагат за дегустация и хапки от старинни ястия и страшно вкусен имперски хляб. 



И аз бях там, и аз ядох и пих, и уверявам ви, кулинарното изкушение си заслужаваше.

А след това се учих да стрелям с лък - не че уцелих в десятката, но намуших с няколко стрели нахвърляните около мишената бали слама...



И даже не се уплаших от страшните мъже с мечове, приседнали да почиват на сянка, както и от ловния сокол, кацнал на ръката на един от тях.






В категории: Репортажи , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки