"Жеравна 2018" - фестивалът за съмишленици


"Жеравна 2018" - фестивалът за съмишленици
16 Август 2018, Четвъртък


На 17 август започва събитието, което няма аналог в българския фестивален фолклорен календар

Автор: Десант

На 17 август започва събитието, което няма аналог в българския фестивален фолклорен календар. От петък до неделя в местността Добромерица край един от най-живописните архитектурни резервати у нас – село Жеравна предстои провеждането на единадесетото издание на традиционния ежегоден Фестивал на фолклорната носия.

До магията на това уникално тържество на българския дух миналия август се докоснаха близо 23 хиляди души - посетители, гости, участници в програмата, дарители, медии, домакини. Най-предвидливите останаха след закриването му да си договарят квартири в района за "Жеравна 2018". Правеха го с мерак и доброволно, инвестирйки в шанса още веднъж да се потопят във ведрата атмосфера на неповторимата нова българска приказка.

Защо толкова хора искат да са част от това различно преживяване, защо продължават се връщат всеки август в Жеравна? Защо винаги се намират дарители да го подкрепят от сърце? Защо се разрастват мащабите му?

Само който е живял с неговия пулс три дни, той знае отговора.

Може би трябва специално да кажем на тези, които още не са били част от неговата разрастваща се общност, че всъщност той е тридневен спектакъл, в който посетителите не са зрители, а участници. Не статисти или зяпачи, а важна част от цялото, от пулса му, от идеите му.

Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна е масово автентично изживяване, в което всеки се потапя доброволно, приемайки условията на фестивалния правилник. А той е създаден, за да се случи наистина един скок назад във времето за три дни, съвременният човек да се откъсне от цивилизацията и да се пренесе, макар и за малко, в една друга реалност, в най-българското време.

Носията е само първото условие, а всъщност е важен духът на тези, които са избрали да присъстват тук. Този фестивал създава приятелства и е любимо кътче за срещи на приятели.

Това не е събитие за зрители, а място, където се събират хора от една кръвна група. И не последно, но съществено обстоятелство - това е частен фестивал.

Както има частни дискотеки, киносалони, циркове, ресторанти, концерти, които се посещават редовно и където също има вход, защото това един от начините за самоиздръжка на събитието. Ако трябва да се посетят поотделно всички предложени във фестивалната програма артистични изяви, определено цената на пропуска за фестивала няма да е достатъчна.

А фестивалните дни са наситени със събития и възможности. Това е едно от малкото места днес, където можеш да се наиграеш на хора до насита, докато се редуват да ти свирят четири прочути народни оркестъра. Да хапнеш от четирите вида чорби по старовремска рецепта и от юнашкия кебап, къкрил в Юнашкия тиган на сладкодумния майстор Ангел от Копривщица.

Да усетиш благоуханието на сочните чевермета и печени на жар картофи, да опиташ от кафето, варено бавно на горещ пясък. Десетки ястия, които няма да ти предложат в големия град, както и изпечения пред очите ти в стара подница върху жар селски хляб с диаметър повече от две мъжки педи, който наистина струва 10 лева, но не е обикновена питка, защото нахранва поне 4 човека.

На чаршията скарата, готвеното и десертите се приготвят пред очите ви, а цените са като в най-обикновена градска механа. Изборът е според джоба.

Фестивалът тази година се провежда със съдействието на Министерството на културата и на Министерството на туризма.

Програмата на единадесетото му издание предлага след официалното откриване в петъчната вечер концерт на младежкия танцов състав „Чудесия“ - Пазарджик  и концерт-спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, след което следва концерт на солистката на НФА „Българе“ Албена Вескова и традиционната „Олелия“ – игри, песни и танци около големия огън с „Роял бенд“ –Благоевград  и орк. „Лира“ - гр. Добрич  със специалното участие на Ваня Вълкова.

Първото фестивално събитие в съботния ден е старинна българска сватба с всичките й изисквани от традицията подробности и с истински младоженци. Именно на този фестивал решиха да скрепят в брачен съюз дългогодишната си връзка холивудският актьор Бен Крос и неговата любима - българката Деяна, заради която именитият актьор избра да живее в България.

Малко по-късно 12 любителски клуба и школи за разучаване на народни танци от страната ще представят издирени автентични позабравени хора от своя край, които ще разучат заедно с колеги и публика. Старинни носии от различни региони ще покажат своето очарование редом със стилизирани техни посестрими в специален конкурс.

Народни борби, надиграване на танцьори от смесени двойки, богата концертна програма с участито на именитите ни изпълнители Николай Слаявеев и Славка Калчева, веселие до два сутринта с оркестър "Канарите" ще поддържат ритъма и настроението.

И всичкото това разнообразие го предлага програмата на един  фестивал, който е частна инициатива и се случва благодарение основно на постъпленията от входна такса и подкрепата на дарители съмишленици.

Може би е време изрично да отбелязваме всеки път, когато става дума за Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, че въпреки задължителните носии, това не е всенароден събор, организиран на местно ниво, към какъвто очакванията са други. Най-вече трябва да е ясно, че участието в него така, както е замислен, е доброволно и според възможностите ви, но и с приемане на правилата му.

Факт е, че сънародниците ни, живеещи и работещи в чужбина, вече няколко години по ред планират да си дойдат точно по времето, когато той се провежда. Идват да лекуват носталгията си по родното, потапяйки се в неповторимата му атмосфера.

Поредното доказателство, че популярността му отдавна е прекрачила границите на родината и се е утвърдил като желана дестинация.

Независимо от нечии съмнения и злостни оценки, този фестивал ще го има. Хората го искат и го чакат, защото е различното събитие. Днешната българска приказка, в която всеки е герой, а не просто зрител.


В категории: Фолклор , Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки