Митрополит Йоан освети три нови камбани в старинен варненски храм


Митрополит Йоан освети три нови камбани в старинен варненски храм
Снимки: Варненска и Великопреславска света митрополия
16 Август 2018, Четвъртък


Това стана по специален чин, включващ четенето на Псалтир и поръсването им от четирите страни и отвътре със светена вода

Автор: Десант

В навечерието на празника Голяма богородица, в старинния храм, посветен на Успението на Божията Майка, който се издига в Гръцката махала на Варна, Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети три нови камбани. 

Това стана след отслужването на светата Литургия и бе извършено от владиката по специален чин, включващ четенето на Псалтир и поръсването от четирите страни и отвътре на всяка една от камбаните със светена вода.

Митрополит Йоан заяви в своето слово, че значението на църковната камбана е нейното звучене, което е особено важно за известяването, че в дома Господен започва богослужение. „Затова и нашите камбани бият сутрин и вечер. Те са свързани с нашия вътрешен духовно-благодатен богослужебен живот в светата Църква“, изтъкна владиката и отбеляза, че камбаните, с тяхната направа, освещаване и звучене, свидетелстват именно онова, което човек може чрез ръцете си да направи за прослава на Всеподателя Бога.

Архиереят благодари на всички спомоществователи, допринесли и допринасящи за благолепието на старинния храм и благопожела на всички достойно да съучастват в големия празник, посветен на Успението на Божията Майка, защото тя е тази наша надежда, която винаги съществува и трудно можем да си представим нашия живот без нейното ходатайство за нас пред Бога.



Църквата във варненската Гръцка махала е известна сред варненци като „Малката Богородица". Тя е построена върху стари основи през 1602 г. През 1640 г. в храма избухва пожар. След него той е възстановен и разширен, като с годините се оформя сегашният му вид. До 1914 г. е
под опеката на гръцката митрополия, след това е затворен за десетина години и през 1924 г., след
идването на българския й настоятел, е отворен отново.

В църквата се намират две стари чудотворни икони на Дева Мария. 


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки